biblické citáty
Text dotazu
Dobrý den, můžerte mi prosím pomoci při výkladu Ježíšových citátů :
Já jsem ta cesta, pravda a lež.
Otče odpusť jim, neb nevědí, co činí.
Nikdo nepřichází k otci než skrze mě.
Děkuji, hezký den.
Odpověď
Dobrý den, první a třetí výrok patří k sobě:
Já jsem ta cesta, pravda a život. //nikoli lež!// Nikdo nepřichází k Otci než skrze mne. - Janovo evangelium 14,6
Otče, odpusť jim, vždyť nevědí, co činí. - z Lukášova evangelia 23,34.
Doporučujeme následující literaturu, kde jsou uvedená místa vysvětlena a komentována:
Evangelium sv. Jana / Felix Porsch ; [z němčiny přeložila Jana Veselá]. -- Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1998. -- 215 s. ; 20 cm
Evangelium sv. Lukáše / Paul-Gerhard Müller ; [z němčiny přeložil Jaroslav Vokoun]. -- Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1998. -- 175 s. ; 20 cm
Knihy poměrně podrobně komentují obě evangelia.  Komentáře k textu Nového zákona najdete v:
Nový zákon s výkladovými poznámkami : český ekumenický překlad / graf. úprava a obálka Bohumil Vančura. -- 1. vyd.. -- Praha : Evangelické nakladatelství, 1991. -- 519 s. : mp. ; 24 cm
Pokud by vás zajímalo uvedení do Nového zákona, najdete je zde:
Úvod do Nového zákona / D.A. Carson & Douglas J. Moo ; [překlad Dan Drápal, Pavel Jartym]. -- 1. vyd.. -- Praha : Návrat domů, 2008. -- 700 s. : il., mapy, plány ; 24 cm.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2008 11:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu