Bible Svatováclavská
Text dotazu
Dobrý den-chtěl bych se zeptat na výskyt bible svatováclavské (nový zákon-rok vytištění 1677) u nás. Jaký má dnes historický význam a jakou má tento tisk hodnotu v dnešní době.
Odpověď
Dobrý den,
základní bibliografické údaje o Svatováclavské bibli dnes najdete v bázi Manuscriptorium (www.manuscriptorium.com - ve vyhledávání dejte výraz bible svatováclavská do uvozovek). V jednom ze záznamů ("více signatur") je také uvedena literatura. V bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/F/) pak najdete záznamy o několika novodobých edicích.
Bible Svatováclavská vyšla v několika vydáních a byla poměrně rozšířená (např. z třetího vydání bylo 1000 exemplářů rozdáno chudým lidem). Dnes je bible Svatováclavská zastoupena v řadě českých knihoven, je tedy o relativně rozšířenou knihu - je třeba ovšem brát v úvahu stáří tisku. (Viz např.:
Knihopis českých a slovenských tisků od doby nejstarší až do konce XVIII. století. Díl II, Tisky z let 1501-1800. Část II, Písmena B-Č. Čís. 918-1808. [Roč. III] / Redigoval Dr. Zdeněk Tobolka. -- V Praze : Komise pro knihopisný soupis českých a slovenských tisků až do konce XVIII. století, 1940-1941. -- [I] - 438 - [I] s. ; 4° - záznam č. 1111)
Tato bible měla - v době rekatolizace - nahradit Kralickou bibli, která byla pokládána za kacířskou. Přesto je jazyk Svatováclavské bible Kralickou biblí ovlivněn. Dnes se konstatuje, že historický význam Svatováclavské bible je poměrně značný, protože prakticky na sto let výrazně ovlivňovala český jazyk. Kromě toho byl zejména Nový zákon doplněn komentáři (narozdíl od starších biblí), které měly samozřejmě také ideologickou roli a vliv.
Literatura:
Vladimír Kyas, Česká bible v dějinách národního písemnictví, Praha, Vyšehrad - Křesťanská akademie v Římě 1997, 320 s, 1. vydání. ISBN 80-7021-105-9.
Pokud jde o tržní cenu tisku dnes - v tom vám příliš neporadíme, zkuste se obrátit spíše na některý antikvariát. Národní knihovna některé případy konzultuje s antikvariátem Ztichlá klika: http://www.ztichlaklika.cz/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2007 14:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu