Bible a drogy
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zdali je v Bibli zmínka o drogách nebo o jiných
stavech vědomí, které si člověk může nějak navodit. Našla jsem zatím jen
zmínky o alkoholu a opilosti, ale nedaří se mi najít nic o drogách.
Odpověď
Dobrý den,
biblické slovníky a jiné zdroje zmínku o drogách či jiných prostředcích, které by vedly ke změněnému stavu vědomí, neuvádějí. Výjimkou je alkohol a víno, o nichž naleznete zmínku na několika místech v Bibli. Tato hesla obsahují všechny níže uvedené slovníky.
Jediný náznak používání drog ve starozákonní době a jejich výskyt v Bibli uvádí kniha "Stručné dějiny drog". Konkrétně se zde píše: "Nicméně Starý zákon přesně rozlišuje mezi vínem a "silným nápojem". Proroci Izaiáš a Ámos
- největší kritici královských pitek a věčné opilých soudců - mluví takřka výhradně o "silných nápojích". Samozřejmě nemají na mysli nápoje vyšší alkoholické gradace (alkohol se začne pálit až o tisíce let později), ale vína a piva s přídavkem výtažku jedné nebo hned několika drog. v Malé Asii má takové míchání dlouhou tradici - počínaje pryskyřicovým vínem, o němž se zmiňuje Démokritos a Galénos."
(ESCOHOTADO, Antonio. Stručné dějiny drog. 1. vyd. Praha : Volvox Globator, 2003. s. 15.)
Některé drogy mají velmi starou historii. Z počátku se ovšem používaly především jako tišící či léčebné prostředky. Zmínka o máku, makovici je již na starých sumerských tabulkách z 3. tisíciletí př.n.l. Znak, který se pro makovici používal, znamenal mimo jiné "radost". Zmínky o makovém opiu jsou také na egyptských papyrech. "Papyrusový svitek pocházející z roku 1552 před Kristem napovídá, že i v Thébách se lékaři naučili užívat opium a disponovali recepturami na 700 rozličných lektvarů." ( DAVENPORT-HINES, R. P. T. Honba za zapomněním : světové dějiny narkotik : 1500-2000. 1. vyd. Praha : BB art, 2004. s. 22.)
Zdá se, že "staří Izraelci byli celkem prostí a střídmí lidé" (Novotný,A. Biblický slovník, s. 553) a kromě vína či "silných nápojů" nejsou v Bibli zmíněny žádné další omamné prostředky.
Použitá literatura:
* ESCOHOTADO, Antonio. Stručné dějiny drog. 1. vyd. Praha : Volvox Globator, 2003. ISBN 80-7207-512-8.
* AVENPORT-HINES, R. P. T. Honba za zapomněním : světové dějiny narkotik : 1500-2000. 1. vyd. Praha : BB art, 2004.
* Nový biblický slovník. 1. vyd. Praha : Návrat domů, 1996. ISBN 80-85495-65-1.
* NOVOTNÝ, Adolf. Biblický slovník. 3. vyd. Praha : Kalich, 1992.
* Slovník biblické kultury. 1. vyd. Praha : EWA, 1992. ISBN 80-900175-7-6.
* Encyklopedie Bible. 1. vyd. Bratislava : Gemini, 1992.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.05.2011 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu