Bezděz
Text dotazu
Z čeho vznikl název Bezděz, prosím moc to spěchá.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Místní jména v Čechách" a článku PhDr. Jitky Malenínské v Mladé frontě DNES z 24. 2. 1999 vznikl název hradu Bezděz pomocí starobylé přivlastňovací přípony z osobního jména Bezděd. Dalším jazykovým vývojem vznikla podoba jména Bezděz = "Bezdědův majetek". Původně se jednalo o název lesa (zalesněné hory). Později tak byl nazýván dvorec a hrad v něm založený.
Německá podoba jména byla Bösig.
Zdroje:
MALENÍNSKÁ, Jitka. Bezděz značilo Bezdědův majetek, Mladá fronta DNES 24. 2. 1999, Příloha Střední Čechy DNES, Z historie regionu, s. 4.
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : Jejich vznik, původní význam a změny. Díl 1, A-H. 1. vyd. Praha : ČSAV, 1954
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.03.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu