Berní rula Staňkov u Plzně-jméno Steinbach/obec Vránov/
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se v berní rule r. 1651 vyskytuje v obci Vránov /Franowa/ č.p. 1. jméno Steinbach . Předem děkuji za pomoc a Váš čas. H.
Odpověď
Dobrý den,
v obci Vránov (ob. Staňkov, o. Domažlice) není v berní rule osoba s příjmením Steinbach uvedena. V roce 1654 zde hospodařili tito sedláci a chalupníci: Jan Korba, Jiřík Peterle, Pavel Vít, Jan Čenk a chalupník  Adam Khaẞ.
V okolí Horšovského Týna se ovšem toto příjmení v dané době vyskytuje. V rejstříku k berním rulám jsou uvedeni následující sedláci s příjmením Steinbach (Stainbach):
* sedlák Steinbach v obci Srby
* sedlák Jan Steinbach v obci Borovice
* sedlák Jan Stainbach v obci Křakov
* sedlák Matej Stainbach v obci Věvrov
Odhalit, která z výše uvedených osob je Vaším předkem, je ovšem možné pouze na základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. 208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použité zdroje:
* ČADKOVÁ, Iva, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Berní rula. 24, Kraj Plzeňský. Díl II. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2002. s. 445-729. ISBN 80-85475-88-X.
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
09.10.2014 13:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu