Berní rula, generální rejstřík
Text dotazu
Dobrý den, bylo by prosím možno nalézt v rejstříku údaje o příjmeních: Miffek - Mifek a Červenka ? Děkuji moc
Odpověď
Dobrý den,
osob s příjmením Červenka je v rejstříku k berní rule uvedeno více než 100, oproti tomu osobu s příjmením Mifek/Miffek zde vůbec nenaleznete.
Oproti Soupisu poddaných podle víry evidovala berní rula pouze osoby, které vlastnily movitý majetek. Nevylučujeme tedy, že v Soupisu poddaných podle víry by se jméno Mifek/Miffek mohlo vyskytovat. Protože ovšem neexistuje centrální jmenný index k Soupisu poddaných podle víry, je vyhledávání těchto osob bez znalosti konkrétní obce velmi složité.
Přiblížit se některé  osobě zanesené v berní rule či Soupisu poddaných podle víry bude pravděpodobně možné pouze na základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu.  Můžete se zkusit  podívat na obec (či obce v okolí), o kterých víte, že v nich Vaši předci žili. Bez znalosti rodových souvislostí ovšem nemusí být nalezená osoba v daném regionu opravdu Vaším předkem, neboť není pravidlem, že rodina žila po celá století na jednom místě.  Vaši předci se mohli  i několikrát přestěhovat. Je taktéž  možné, že Váš rod byl kolem roku 1651 (1654) usedlý v některé z vesnic, která nebyla do berní ruly či Soupisu poddaných podle víry zanesena (či se zápis  z této lokality nedochoval), popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení (příjmení v dané době nebyla ještě zcela ustálená).
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat, Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 09:06
Iveta Krobová píše:
Pátek 07.10.2022 12:20
Dobry den bylo by mozno nalest v berní rule jmeno Josef Haupt Mutějovice rok 1828 svatba s Františkou Plochovou .Jeho otec byl take Josef psalo se Haubt a vzal si Kateřinu Reindlovou z Krušovic.Já nemuzu dohledat od kud přisla rodina Haupt .Moc děkuji za odpoved.Iveta
PSK - admin píše:
Pondělí 10.10.2022 12:17
Dobrý den,
dva výskyty příjmení Haupt jsme nalezli v oblastech (dle dobového členění) Chrudimska a Žatecka; Haubt byl zastoupen v oblasti Liberecka a Podještědí. Ve spojení s Vámi uvedenými jmény se ale v dostupných svazcích berních rul nevyskytuje.
O osobách tohoto příjmení uvádí generální rejstřík berních rul následující:
Haupt, Kryštof: kraj Žatecko, obec Hora Svaté Kateřiny, panství Červený Hrádek; „soused“
Haupt, Lukáš: kraj Chrudimsko, obec Květná, soudní okres i panství Litomyšl; „sedlák“
Haubt, Jan: kraj Boleslavsko, obec Křižany, soudní okres Jablonné v Podještědí, panství Grabštejn; „chalupník“
Haubt, Kryštof: kraj Čáslavsko, obec Polná, předm., soudní okres i panství Polná; „soukeník“
Haubt, Michal: kraj Boleslavsko, obec Panenská Hůrka, soudní okres Chrastava, panství Grabštejn; „chalupník“
Haubt, Michal: kraj Boleslavsko, obec Horní Suchá, soudní okres Chrastava, panství Grabštejn; „chalupník“
Literatura:
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri. s. 442, 444, ISBN 80-7277-058-6.
RYANTOVÁ, Marie, CHALUPA, Aleš a ČECHURA, Jaroslav. Berní rula, 8-9: Kraj Boleslavský. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2001. s. 242, 245. ISBN 80-85475-79-0.
BENEŠ, František. Berní rula, 10, I: Kraj Čáslavský. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1953. s. 302.
Iveta píše:
Pátek 14.10.2022 09:33
Dobrý den moc děkuji za odpověď.Muzete mi poradit jak mohu postupovat dál?
PSK - admin píše:
Pátek 14.10.2022 14:21
Dobrý den, pro dohledání předků můžete využít různé genealogické agentury a společnosti, které toto zajišťují na komerční bázi. Dále můžete pátrat ve více či méně veřejných databázích, jako je MyHeritage, Family search (spíše ale pro novější historii).
Více informací o genealogickém pátrání Vám poskytnou také následující knihy a zdroje:
* Genea: http://www.genea.cz/
Iveta píše:
Středa 30.11.2022 06:30
Dobry den chtela bych se zeptat jestli se da vyhledat v berní rule příjmení Frantisek Ploch Mutějovice Č.52 a jeho zena Karolina rozena Jungmannová z Krušovic Č.37.moc dekuji za odpoved.Iveta
PSK - admin píše:
Čtvrtek 01.12.2022 09:14
Dobrý den,
příjmení Ploch jsme v generálním rejstříku berních rul nenalezli, samostatný svazek pro oblast Rakovnicka nebyl dosud vydán. V soupisu poddaných (z 1651) jsme osoby tohoto příjmení také nenašli. Vyskytuje se tam ale příjmení Jungman (s jedním „n“):
*Matěj Jungman (sedlák) a k němu přiřazeni: Kateřina (manželka), Jan (syn), Anna (manželka) – uvedení pod vsí „Udlyce“ (= pravděpodobně dnešní Hudlice); v seznamu příslušném k Mutějovicím se příjmení Ploch ani Jungman(n) nenachází.
Publikaci Rakovnicko – Soupis poddaných podle víry z roku 1651 můžete sama prolistovat, je dostupná v elektronické verzi: https://www.nacr.cz/vyzkum-[…]ych-podle-viry-z-roku-1651.
Jak uvádíme v jedné z odpovědí na podobný dotaz týkající se přítomnosti jmen osob ve svazcích berních rul, mohlo se stát, že rod hledaného jména (jmen) nebyl v době, kterou pokrývají dostupné přehledy, usedlý v dané lokalitě. S hledáním kořenů Vám mohou pomoci lokální matriky (archiv matričních záznamů), případně další prameny nebo archivní dokumenty, které někdy mají obce uložené. (Viz. https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/berni-rula-generalni-rejstrik-1-1.)
Literatura
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 2. M-Ž. Praha: Libri, 2003.
KOTAČKA, Martin. Generální rejstřík k lánové vizitaci doplněný o soupis obyvatel královských měst. 2. M-Ž, Brno: Ivo Sperát, 2015. s. 1059-2252. ISBN 978-80-87542-18-7.
PAZDERKOVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Rakovnicko. Praha: Národní archiv, 2007. 234 s.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu