Berní rula, generální rejstřík
Text dotazu
Dobrý den,
jsou prosím v nadepsaném dokumentu údaje o příjmeních: "Honomichl" a "Ertl" ?
Měla by se vyskytovat v obci Německá Bříza (od r.1948 Česká Bříza),tehdy příslušná panství Plasy, Plzeňský kraj.
Příjmení "Honomichl" jsou psána v různých staletích i ve tvarech Honomychl, Honomichel, ...
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Honomichel je v Berní rule uvedeno ve spojitosti s Německou Břízou, jak předpokládáte.
Celý záznam v generálním rejstříku k Berní rule je následující:
Honomichel, Martin,obec: Německá Bříza, panství/statek: Plasy, sedlák
Osob s příjmením Ertl je v Berní rule uvedeno více ( 9 s příjmením Ertl, 4 s příjmením Ertel). Z Německé Břízy ovšem není uveden ani jeden z nich. Z Plzeňského kraje jsou zde zmíněny tři osoby:
Ertl, Jakub, obec: Třebel, panství/statek: Švamberk, nově osedl Ertl, Jan, obec: Brnířov, panství/statek: Kout, Záhořany, sedlák Ertl, Klement, obec: Plzeň, panství: Plzeň, královské město, měšťan
Zdroj:
ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 11:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu