Berní rula - dotaz na příjmení Tvrdek a Tika
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o informaci, zda se v Berní rule vyskytují příjmení:
Tvrdek - obec Chlístov, resp. celý farní úřad (zřejmě Lažištë),
Tika - obec Závraty a Vrábče, resp. celý farní úřad (zřejmě Boršov nad Vltavou).
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Záznamy jsme vyhledávali v generálním rejstříku k Berní rule, který máme k dispozici v digitální knihovně Kramerius:
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Libri. ISBN 80-7277-058-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ed965480-9fd9-11e5-a7d7-005056827e52
Zde uvádíme záznamy, které jsme v rejstříku nalezli:
-Tvrdek Bartolomej, kraj Prácheňsko, obec Chlístov, soudní okr. Prachatice, panství/statek Vimperk, Drslavice, sedlák
-Туka Pfilip, kraj Bechyňsko, obec Vrábče. soudní okr. České Budějovice, panství/statek Český Krumlov, sedlák
Pokud budete mít zájem si rejstřík prohlížet, přikládáme odkazy na záznam Berní ruly v Souborném katalogu ČR a na portály Knihovny.cz, které obsahují také seznam institucí, které mají rejstřík k dispozici:
-ČERVENÁ, Jarmila, ed. a ČERVENÝ, Václav, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. II. svazek, M-Ž. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. s. 1048-2188. ISBN 80-7277-058-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001254925&local_base=SKC
-portál Knihovhny.cz: https://www.knihovny.cz/Record/caslin.SKC01-001018740
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.05.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu