berní rula, Chrudimsko
Text dotazu
Dobry den, chtel bych se zeptat, zda v Berni rule - Chrudimsko, pripade v Soupisu poddanych podle viry - Chrudimsko jsou uvedena tato jmena v techto obcich:
Krouna: Novak, Brdičko, Svoboda, Černý
Františky: Vít, Vodička, Bouška
Chotovice: Mach
Zrnětín: Buriánek
Velmi pekne predem dekuji za odpoved!
Odpověď
Dobrý den,
Berní rula pro Chrudimsko zatím nebyla vydána, k dispozici je pouze generální rejstřík ke všem svazkům Berní ruly. Zde jsme nalezli jen zahradníka Matěje Nováka z obce Krouna (v originální Berní rule by měl být uveden na II. listu, díl 552). Ostatní jména se v rejstříku ve spojení s uvedenými obcemi nenacházejí.
V Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 pro Chrudimsko jsme našli pouze obce Krouna (uveden je Matěj Novák s rodinou) a Chotovice (není zde zmíněn nikdo s příjmením Mach), další dvě zmíněné obce Františky a Zrnětín se v Soupisu nenacházejí. Podle 2. svazku Berní ruly (Popis Čech r. 1654) obec Františky (soudní okres Skuteč) vznikla až v letech 1703-1728, varianta jména obce Zrnětín byla též Srnětín.
K rodině Matěje Nováka z obce Krouna  jsou v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 uvedeny následující informace:
* Matěj Novák - p - chalupník - 40 let - nekatolík - naděje na obrácení na víru
* Lidmila - p - manželka - 29 let - nekatolička - naděje na obrácení na víru
* Maruše N. - p - matka její, vdova - 68 let - nekatolička - naděje na obrácení na víru
použité zdroje:
* ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Sv. 2, M-Ž. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. s. 1246 ISBN 80-7277-058-6.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka a PAZDEROVÁ, Alena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. 3. [svazek]. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 2001. s. 989. ISBN 80-85475-74-X.
* DOSKOČIL, Karel, ed. Berní rula. 2, Popis Čech r. 1654: souhrnný index obcí, osad a samot k berní rule. 2. svazek. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1953-1954. s. 777.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2014 09:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu