Berní rula Bechyňský kraj
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je v Berní rula nejaký zápis o mém předkovi. Posledního jsem našel v matrice a to byl Ondřej ZWACH z Bořetína (Kunžak) Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, všechny původně vypracované svazky berní ruly se do dnešních dnů bohužel nezachovaly, chybí celý svazek kraje Slánského a části krajů Boleslavského, Bechyňského a Čáslavského.
V roce 2003 vydalo nakladatelství Libri dílo Václava Červeného: Berní rula :
generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651.
"Základem této svou velikostí i komplexností naprosto ojedinělé databáze jsou všechny vydané (byť některé v neúplné podobě, které pak autor doplnil z originálů), ale i nevydané svazky berní ruly z roku 1654. Protože jeho práce má sloužit především k účelům genealogickým, a tedy zachytit pokud možno všechna jména v Čechách v polovině 17. století, sáhl autor tam, kde se originál berní ruly nedochoval, i k dalším pramenům. Jednak jsou to dochované pozdější rukopisné výpisy z berní ruly, především však o tři roky starší soupis poddaných podle víry z roku 1651" (ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003. s. VI.) V daném dvousvazkovém soupisu osob podle příjmení není zaznamenána žádna osoba s příjmením Zwach. Nejbližší podoba příjmení, která se zde vyskytuje, je Zwag, Jan - obec Třebenice - Horšovský Týn - zahradník.
Doporučujeme ovšem nahlédnout do níže zmíněných knih osobně:
* ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003. ISBN
80-7277-058-6 (sv. 1-2 : váz.).
(Úvod knihy dostupný na: http://www.libri.cz/data/pdf/156.pdf)
* Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Bechyňsko. 1.vyd. Praha : Státní ústřední archiv, 1997. ISBN 80-85475-39-1. (dostupnost v NK ČR - viz Online katalog Národní knihovny ČR: http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.12.2009 12:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu