Berní rula
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda Letňany /u Prahy/patří v Berní rule, nebo Soupisu poddaných do kouřimského kraje a zda je možné tam najít jméno Tvrdý a nějaké bližší údaje.
Zda vesnice Jiřice /u Humpolce/ patří v Berní rule, nebo Soupisu poddaných do čáslavského kraje a zda-li můžete nalézt jméno Čapek a bližší údaje.
Odpověď
Dobrý den,
k prověření výskytu osob s příjmením Čapek a Tvrdý jsme použili rejstřík "Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům" a příslušné svazky Soupisu poddaných podle víry.
Příjmení Čapek nebylo na Čáslavsku zcela neobvyklé. Celkem je v rejstříku uvedeno 12 mužů z tohoto kraje. V obci Jiřice ovšem nežil v době vzniku Berní ruly nebo Soupisu poddaných podle víry ani jeden z nich.
Část z nich žila v okolí  Červené Řečice (Jakub - Kramolín, tkadlec; Jiřík - Lukavec, hospodář; Linhart - Onšov, myslivec; Pavel - Babice, rolník), část u Ledče nad Sázavou (Jakub - Ledeč n. Sázavou, rolník; Martin - Ledeč n. Sázavou, švec; Matouš - Kožlí, mlýn sedlský; Matouš - Kožlí, rolník). Dalším centrem bylo okolí Chotěboře ((Jiřík - Svinný, rolník; Martin - Horní Počátky, chalupník; Matouš - Habry, hospodář), hospodář  Václav Čapek žil nedaleko Žďáru  n. Sázavou v obci Stržanov.
Příjmení Tvrdý není bohužel v okolí obce Letňany uvedeno ani jednou. Ač je obec zakreslena na mapě přiložené k Soupisu poddaných podle víry, zdá se, že zápisy se z uvedené obce nedochovaly.
Je taktéž  možné, že Váš rod byl kolem roku 1651 (1654) usedlý v některé z okolních či vzdálenějších vesnic, popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení, neboť příjmení v dané době ještě nebyla zcela ustálená.
Odhalit původ předků bude ve Vašem případě pravděpodobně možné pouze na základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu.  Je třeba počítat i s tím, že se Vaši předci  mohli  i několikrát přestěhovat.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* ŘIČAŘ, Kristoslav. Rodokmen: objevte tajemství vašeho rodu. V Praze: Malý princ, 2013. 253 s. ISBN 978-80-87754-14-6.
* PEREMSKÁ, Lenka. Váš rodokmen krok za krokem. 1. vyd. Brno: CPress, 2013. 208 s., [8] s. obr. příl. ISBN 978-80-264-0279-4.
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* KLÍMOVÁ, Helena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Kouřimsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 1997. 218 s. ISBN 80-85475-41-3.
Použitá literatura:
* KLÍMOVÁ, Helena. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Kouřimsko. 2., dopl. vyd. Praha: Národní archiv, 2008. 263 s. ISBN 978-80-86712-70-3.
* ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. a ŠTREJNOVÁ, Eva, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Čáslavsko. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv, 1999. 2 sv. (319 s., s. 320-633). ISBN 80-85475-54-5.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2014 12:13
Tomáš J píše:
Úterý 05.03.2019 23:03
Dobry den prosím o informaci z berní ruly o obci Libuš - Praha 4...mocmoc děkuji za jakou koliv informací. A jeste se zeptam jeslí můžu dostat informaci o obci Zličín-Praha zda tam není uvedeno jméno Jelínek sedlák. Děkuji moc.
PSK - admin píše:
Středa 06.03.2019 14:56
Dobrý den,
O obci Libuš se Berní rula zmiňuje jen okrajově.
Berní rula zmiňuje Libuš jako součást Kouřimska. Písnice (Libuš). [Berní rula. sv. 2, s. 324]
O vsi Libuš je tamtéž ještě tato informace:
Starobylá ves Libuš, ač patřila ke K. [Kundraticím], není v rule; byla jistě pustá. Krom snad panské hospody. Terez. Kat. Kouřimsko 17, Vejtah z knih gruntovních st. K. [Kundratic] de a. 1688: " V stráně za ovčín hospodě Libuši až po silnici 380 st."; sedláci ve vsi Libuši, které nově panský a ne rurální jsou". [Berní rula. sv. 2, s. 342] Berní rula pak dále již uvádí pouze ves Písnici [Písnice, s.o. Jílové]. Jsou zde uvedeny informace o polích, staveních. [Berní rula. sv. 18, díl I, s. 312] Pro podrobnější informace je možné v NK ČR nahlédnout přímo do dokumentu (http://kramerius4.nkp.cz/[…]/uuid:6a8f38d0-451f-11e2-9b88-005056827e51).
Co se týká osoby p. Jelínka z obce Zličín, ten v Berní rule nalezen nebyl.
Zličín - Zlejčín (Řepy) byl v rámci tehdejšího krajského rozdělení Čech součástí území Slánsko. [Berní rula. sv. 2, s. 688] Samotný díl 35 Berní rule - Slánsko nebyl v rámci nového vydání vůbec vydán neboť originál byl ztracen. [Berní rula. Generální rejstřík, s. XVII]
Zdroje:
DOSKOČIL, Karel, ed. Berní rula. 2, Popis Čech r. 1654: souhrnný index obcí, osad a samot k berní rule. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1953-1954. 2 sv. (872 s., [3] složené l. obr. příl.).
ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6 HAASOVÁ, Marie, ed. Berní rula. 18, Kraj Kouřimský. Díl I. 1. vyd. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1952. 480 s., [1] l. obr. příl.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu