Berní rula
Text dotazu
Prosím, kde bych našla informace o svých předcích z let 1670 ze Zlaté Olešnice v Čechách? Pomohla by berní rula a kde bych se k ní dostala? Je i v digitalizované podobě? A co jiný dokument. Děkuji za jakoukoliv informaci.
Odpověď
Dobrý den,
Berní rula byla již z velké části vydána tiskem (viz Online katalog Národní knihovny ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc (Berní rula). Originál je uložen v Národním archivu v Praze (https://vademecum.nacr.cz/vademecum/).
Berní rula pochází z roku 1654. Bohužel nebyla dochována v úplnosti. Některá panství či kraje v soupisu Berní ruly chybí.
K Berní rule byl vydán souhrnný rejstřík:
* Berní rula. Popis Čech r. 1654 : souhrnný index obcí, osad a samot k berní rule. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1953-1954.
Velmi užitečnou pomůckou je taktéž:
* ČERVENÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-058-6.
Dalším pramenem, který můžete použít, je Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Taktéž již vyšel tiskem a je dostupný v řadě českých knihoven:
(viz. Online katalog Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc; Souborný katalog ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/skc, portál Knihovny.cz: https://www.knihovny.cz).
Dalšími archivními prameny mohou být různé gruntovní a pozemkové knihy, matriky se v tomto období již vyskytují velmi výjimečně. Tyto prameny by byly dostupné v archivu, pod který daná obec spadá:
https://www.statnisprava.cz/rstsp/ciselniky.nsf/i/d0006. Více informací o dostupných dokumentech Vám jistě poskytnou pracovníci daného archivu.
Bohužel jste ve svém dotazu neuvedla jméno rodu, ani, zda pocházel ze Zlaté Olešnice u Trutnova či Zlaté Olešnice v okrese Jablonec nad Nisou.
V tomto případě Vám bohužel nemůžeme podat bližší informace či ověřit, zda je Vámi hledaný rod ve výše uvedených zdrojích zmíněn.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.12.2012 17:15
Hana Smrčková píše:
Pátek 27.01.2017 16:04
Dobrý den, prosím bylo by možné najít a dozvědět se více v "Soupise poddaných podle víry" o jméně Jan Smrčka, Radňov 7, obec patřila pod Rynárec (u Pelhřimova), v Berní rule jsem zápis našla. A ještě rod jménem Pfauser, konkrétně Michael Pfauser, obec Najdek, také dřív psáno Neudek, obec patřila pod Lodhéřov (u Jindřichova Hradce). Zde mám matriční zápis z roku 1656, kde se žení Filip Pfauser, syn Michala Pfauser z Neudku. Nevím jestli je možné takto konkrétně zadávat dotaz, ale v každém případě moc děkuji za odpověď. Hana
PSK - admin píše:
Úterý 31.01.2017 17:41
Dobrý den,
Najdek (pod farností Lodhéřov, dříve Lodyřov) u Jindřichova Hradce je v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 uveden pouze v celkovém souhrnu. Majitel panství Jindřichův Hradec si práci na seznamech obyvatel značně ulehčil a uvedl pouze slovní vyjádření k náboženské situaci na svém panství. Ověřit výskyt osob v uvedené obci (či panství) s příjmením Pfauser v tomto dokumentu tak bohužel není možné.
Taktéž informace k obci Radňov (farnost Rynárec u Pelhřimova) nejsou bohužel v Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 uvedeny. Tato obec a obce okolní ( Rynárec, Horní Cerekev...) v soupisu zcela chybí. Pro tuto oblast buď nebyl soupis vyhotoven či se do dnešních dnů nedochoval.
Použité zdroje:
* KOKOŠKOVÁ, Zdeňka, ed., SEDLÁČKOVÁ, Helena, ed. a ZAHRADNÍKOVÁ, Magda, ed. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Bechyňsko. Vyd. 1. Praha: Státní ústřední archiv, 1997. 3 sv. ISBN 80-85475-39-1.
Jan Novák píše:
Pondělí 11.04.2022 21:28
Dobrý den,
v Soupise poddaných podle víry z roku 1651 bohužel nemohu najít obce Konětopy, Dřísy, Lhota, příp. Nedomice; hledal jsem jak v Soupise pro Kouřimsko, tak pro Boleslavsko.
Podle této stránky https://cs.wikipedia.org/wi[…]stv%C3%AD_v_kraji_roku_1654 by měla tato sídla v roce 1654 náležet k panství Brandýs v Kouřimském kraji.
Kde by se, prosím, dala případně zmíněná sídla najít (v Soupise, příp. zdali jsou obsažena v pozdější Berní rule (1654), která, je-li mi známo, není na internetu veřejně dostupná a jejíž generální rejstřík, resp. jeho digitalizát je neveřejný)?
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Jan
PSK - admin píše:
Úterý 12.04.2022 13:29
Dobrý den,
Vámi hledané obce se nacházejí v Berní rule č. 18, díl 1. Kraj Kouřimský a v Berní rule č. 8-9. Kraj Boleslavský.
HAASOVÁ, Marie. Berní rula, 18, Díl I: Kraj Kouřimský. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1952. 480 s.. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:75a8f46578fea8a858f1848ab9e4acd4
Konětopy, Lhota………………..s. 85
Nedomice………………………….s. 83 a 84
RYANTOVÁ, Marie, CHALUPA, Aleš a ČECHURA, Jaroslav. Berní rula, 8-9: Kraj Boleslavský. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2001. 443 s. ISBN 80-85475-79-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:08b9e9bb-6039-472d-b8ac-dde37e586311
Dřísy………………………………..s. 28, (275)
Oba tyty díly jsou dostupné uživatelům Národní knihovny ČR a dalších spolupracujících institucí prostřednictvím vzdáleného přístupu do Digitální knihovny Kramerius (https://www.ndk.cz/) po přihlášení v režimu DNNT (https://dnnt.cz/).
Generální rejstřík k Berní ruly je dostupný v Digitální knihovně Kramerius na terminálech ve studovně NK ČR.
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri. 1047, 1140 s. ISBN 80-7277-058-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:69bf50f0-a0c7-11e5-b770-5ef3fc9ae867
Barbora píše:
Čtvrtek 23.02.2023 12:41
Dobrý den ráda bych se zeptala zda je v Berní rule nebo v soupisu dle víry obec Peršíkov okolo roku 1650 příjmení Mach děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 13.03.2023 14:40
Dobrý den,
v generálním rejstříku berní ruly je pouze Masař, Kryštof; nový 1653; z Peršíkova. V soupisu Poddaných podle víry - kraj Čáslavský, jsme jméno Mach ani ves Peršíkov nenalezli.
Adam píše:
Sobota 25.03.2023 17:48
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, v jakém svazku edice Berní ruly naleznu ves Kámen - panství Kámen ve vlastnictví rytířů Malovců z Malovic, v současnosti obec v bývalém okrese Pelhřimov.
Předem děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 28.03.2023 16:07
Dobrý den,
ves Kámen se v Berní rule nachází ve svazku 7 pro kraj Bechyňský, konkrétně:
ČADKOVÁ, Iva a Magda ZAHRADNÍKOVÁ. Berní rula, 7: Kraj Bechyňský III. Praha: Národní archiv, 2017, s. 978. ISBN 978-80-7469-054-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:7d6eaa35-d267-49c7-ba78-13cf193012af (pouze ve vybraných studovnách Národní knihovny ČR) nebo https://digitalniknihovna.c[…]0402-11ed-bb38-5ef3fc9bb22f (pouze v Moravské zemské knihovně v Brně).
Ze Souborného katalogu ČR je možné zjistit, které další knihovny mají tento svazek ve svém fondu - https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]7660081&local_base=SKC.
Petra píše:
Čtvrtek 23.05.2024 11:29
Dobrý den, v jakém svazku berní ruly najdu obce Sudějov (Sv. Anna), Žandov a Pivnisko v okrese Kutná Hora?
Děkuji za odpověď.
PSK - admin píše:
Úterý 28.05.2024 08:48
Dobrý den,
v rejstříku k Berní rule jsme zmiňované obce nenašli.
Pokud Vás zajímají místa v okolí Kutné Hory, prohledejte Berní rulu 10 – Čáslavský kraj. Naleznete seznamy osedlých v Žandově a Chlístovicích, pod které spadá obec Pivnisko.
Zdroje:
ČERVENÝ, Václav a Jarmila ČERVENÁ. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri, 2003. sv. 2, s. [1048a]. ISBN 80-7277-058-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:fa0c3a50-a398-11e5-b770-5ef3fc9ae867
BENEŠ, František. Berní rula, 10, I: Kraj Čáslavský. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1953, s. [1a]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:6a6d83eca75379712b40640d39f4452a
Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu