Berní rula
Text dotazu
Prosím o odpověď na dotaz, který ze svazků Berní
ruly je potřeba pro získání co nejvíce informací o obcích Nové Mitrovice a
Mítov. (nevím, jestli je to ještě Plzeňsko, nebo již Podbrdsko). Obsahuje
berní rula také mapu, nebo je to jen soupis majetku?
Odpověď
Dobrý den,
obec Mítov, která patřila k poříčskému panství Jiříka Vratislava z Mitrovic, byla v době vzniku Berní ruly součástí Plzeňského kraje. V této obci jsou v Berní rule jmenováni sedlák Petr Tobias a chalupníci Bartoň Liška a Tomáš Mašek. Podrobnější informace (tj. kolik strychů rolí mají, kolik osívají, jaký dobytek chovali) naleznete v:
* ČADKOVÁ, Iva ; ZAHRADNÍKOVÁ, Magda. Berní rula. 24, Kraj plzeňský. Díl II.
Praha : Státní ústřední archiv, 2002. s. 560-561. ISBN 80-8547-88-X.
Nové Mitrovice nejsou v Berní rule podle rejstříku obcí uvedeny. V roce 1626 zde bylo jen 8 chalup (řečených Hut), které patřily k Železnému Újezdu. Když se tu ke konci 17.století začalo dolovat, bylo vystavěno mnoho domků pro horníky a zakladatel Jiří Zdeněk Vratislav z Mitrovic pojmenoval novou osadu po svém příjmení. Pojmenování Nové Mitrovice se objevuje kolem roku 1700.
Přehled sedláků a chalupníků přináležejících k Železnému Újezdu naleznete také ve výše uvedeném druhém dílu Berní ruly pro plzeňský kraj.
Orientační mapu k berní rule podle panství pro plzeňský kraj r. 1654-5 naleznete v I.dílu Berní ruly pro plzeňský kraj:
* DOSKOČILOVÁ, Marie. Berní rula. 23, Kraj plzeňský. Díl I. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1952. 442 s. Svazek obsahuje mapu k berní rule podle panství pro plzeňský kraj r. 1654-5.
Originál Berní ruly je uložen v Národním archivu ČR (http://www.nacr.cz/C-fondy/pruv.aspx - 1.oddělení), více informací o možnostech studovat tyto dokumenty by Vám zajisté sdělili pracovníci badatelny 1.oddělení (http://www.nacr.cz/B-prover/bada.aspx).
použitá literatura:
* SEDLÁČEK, August. Místopisný slovník historický království českého. Praha
: Argo, 1998. s. 610. ISBN 80-7203-099-X.
* DOSKOČIL, Karel. Berní rula. 2, Popis Čech r. 1654 : souhrnný index obcí, osad a samot k berní rule ... Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1953-1954. 2 sv.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.02.2010 09:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu