Berní rula
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych vědět, zda jsou v BR bližší údaje k těmto osobám: Bokvaj Jiřík chalupník ze Zábrdovic, Brzák Jan sedlák z Bobnic, Holej Pavel rolník ze Zábrdovic. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
K majetku a osobě chalupníka Jiříka Bokwaye  jsou v berní rule Boleslavského kraje uvedeny následující informace:
chalupník: Jiřík Bokway
rolí: 12
osévají na zimu: 3
osévají na jaro: 3
vnově se osazují léta: [16] 52
potahů: 2
krav: 2
jalovic: 0
ovcí: 0
sviní: 0
Další dvě uvedené osoby jsou zaznamenány v berní rule - Hradecko.
Berní rula 12, kraj Hradecký I. díl
rolník: Jan Brzák
rolí: 144
osévají na zimu: 5
osévají na jaro: 2
potahů: 0
krav: 2
jalovic: 1
ovcí: 0
sviní: 0
poznámky: p. 1,jsou zkaženi
(vyhořel, defalcírován): vh df 1696
Berní rula 13, kraj Hradecký II. díl
rolník: Pavel Holej
rolí: 12
osévají na zimu: 0
osévají na jaro: 2,2
potahů: 2
krav: 1
jalovic: 0
ovcí: 0
sviní: 2
poznámka (nově usedlí, pohořelí, různé): vnově se osazuje 1653 (vyhořel, defalcírován): vh df 1692
Zdroj:
* PEŠÁK, Václav, ed. Berní rula. 13, Kraj Hradecký. II. díl. Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1954. 521 s., [1] l. obr. příl.
* PEŠÁK, Václav. Berní rula. Sv. 12, Kraj Hradecký. 1. díl. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství učebnic v Praze, 1951. 365 s., [1] l . obr. příl.
* RYANTOVÁ, Marie, ed., CHALUPA, Aleš, ed. a ČECHURA, Jaroslav, ed. Berní rula. 8-9, Kraj Boleslavský. Vyd. 1. V Praze: Státní ústřední archiv v Praze, 2001. 443 s. ISBN 80-85475-79-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 12:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu