Berní rula
Text dotazu
Dobrý den, jsou nějaké podrobné informace v Berní rule o p.Bártů z Proseče pod Křemešníkem č. p. 33 panství pelhřimovské a p. Bártů z Lešova č. 9 panství novorychnovské?
Odpověď
Dobrý den,
Vámi zmíněné obce spadají  do Berní ruly - Bechyňsko. Tato část  ovšem dosud nevyšla tiskem. Pravděpodobně i z důvodu, že se její poměrně značná část nedochovala. V současné době je zachovaná část Berní ruly dostupná pouze v originále v Národním archivu: http://www.nacr.cz/index.htm.
Dle souhrnného indexu:  Berní rula. 2, Popis Čech r. 1654 : souhrnný index obcí, osad a samot k berní rule. 1. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1953-1954, je obec Lesov (panství Červená Řečice, držitel: Arnošt Albrecht hr. Z Harrachu, kardinál arcibiskup pražský; dnešní Lešov)  uvedena ve ztracené části, obec Proseč pod Křemešníkem by měla být v dochované části (patřila mezi vesnice královského města Pelhřimov).
K ověření výskytu Vámi uvedeného příjmení v Berní rule jsme použili generální rejstřík:
* ČERNÝ, Václav. Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd.  Praha : Libri, 2003.
Vámi uvedené jméno se ovšem ve spojitosti s  obcí Proseč pod Křemešníkem v rejstříku neuvádí. Je tedy možné, že ani v dochované části Berní ruly Bechyňsko není zmíněná obec podrobněji rozepsána.
Ve svém genealogickém pátrání  se můžete zkusit zaměřit ještě na pozemkové(gruntovní) knihy, pokud neshořely s již zmíněnými matrikami, či další doplňkové dokumenty pořízené v rámci správy obce vrchností .
* http://www.genea.cz/informace/badani-v-archivu/velkostatky/
Další prameny:
* http://www.genea.cz/informace/badani-v-archivu/cirkevni-prameny/
Cenné rady a pomoc při sestavování rodokmenu Vám mohou poskytnout následující knihy a internetové stránky:
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
* http://www.genealogie.cz
* http://www.rodclan.cz/index.php?PHPSESSID=d7c83857b7db0974f346d5dacfd05b29
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
11.12.2012 13:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu