Berní rula
Text dotazu
Prosím, kde získat informace z Berní Ruly o panství vokšickém, obec Hrdoňovice 34, Knob. Předem děkuji za informace.
Odpověď
Dobrý den, přehled sedláků, chalupníků a zahradníků ve vesnici Hrdoňovice (panství Skála [Hrubá Skála] hraběte Maximiliana z Valdštejna) naleznete ve vydaném přepisu Berní ruly pro Boleslavský kraj, vizitace Boleslavska probíhala v průběhu roku 1654. Vámi uváděné jméno Knob se však v této vesnici bohužel neuvádí.  Příjmení Knob jsme nenalezli ani v generálním rejstříku k Berní rule.
* Berní rula. 8-9, Kraj Boleslavský. Praha : Státní ústřední archiv, 2001. s. 42. ISBN 80-85475-79-0
* ČERVENÝ, Václav ; ČERVENÁ, Jarmila.  Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. sv., A-L. Praha : Libri, 2003. 1047 s.  ISBN 80-7277-058-6.
Originální Berní rula je uložena ve fondech Národního archivu ČR (1. oddělení - http://www.nacr.cz/C-fondy/pruv.aspx). Bližší informace k možnostem studia těchto originálních pramenů Vám poskytnou přímo pracovníci Národního archivu ČR (http://www.nacr.cz/A-onas/kont.aspx).
Pokusili jsme se jméno Knob v Hrdoňovicích nalézt alespoň v Soupisu poddaných podle víry, kde by měli být uvedeni obyvatelé vesnice bez ohledu na majetek. Bohužel podle informací v předmluvě celkový soupis valdštejnského panství Skála chybí.
* Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Boleslavsko. 2., dopl. vyd. Praha : Národní archiv, 2005. 2 sv. (367 s., s. 373-739). ISBN 80-86712-28-1.
Doplnění otázky:
Dobrý den,  děkuji Vám za odpověď, i když jste mě nepotěšila. Chtěl bych Vám ještě něco upřesnit. Obec Hrdoňovice patřila v 17 století ke dvěma panstvím, jedno bylo Skály a druhé Vokšické nebo Velišské. Dále moje příjmení  Knob se mohlo psát jinak, protože v první polovině 18 století jsem objevil v knize narozených naše příjmení napsané Knopp.  Jestli se Vám něco podaří zjistit budu moc rád.
Odpověď:
Dobrý den, v Berní rule pro Boleslavský kraj jsou v Hrdoňovicích (panství Skála [Hrubá
Skála]) uvedeni následující sedláci, chalupníci a zahradníci - Černoch, Krudych, Mazouch, Kořínek, Pekařů, Kyselo, Mendyk, Martinů, Bartoušek, Jurda, Kořínek, Tkadlec. Jiné Hrdoňovice jsme v Berní rule pro Boleslavský kraj ani sousední Hradecký kraj nenašli.
V Generálním rejstříku Berní ruly jsou uvedena tato jména:
* Knob - jmenován v obcích Holetice, Kněžice
* Knop - jmenován v obcích Třeboň, Nová Paka, Staňkov, Plzeň, Skvrňany
* Knopp - jmenován v obcích Česká Kamenice, Janská
Prošli jsme rejstříky obcí v Soupisech poddaných podle víry pro Boleslavsko a Hradecko-Bydžovsko, ale ani zde jsme Hrdoňovice nenalezli. Pokud byste měl zájem, můžete si jednotlivé díly Berní ruly prostudovat. Kompletní údaje o dosud vydaných svazcích naleznete např. v Elektronickém katalogu NK ČR - bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc). Do pole Název stačí zadat dotaz Berní rula. Obdobně lze v bázi NKC vyhledat dosud publikované Soupisy poddaných podle víry. Dostupnost těchto publikací  v českých knihovnách si můžete ověřit přímo v katalogu knihovny, kterou navštěvujete nebo v Souborném katalogu ČR (http://skc.nkp.cz), Souborném katalogu SKAT (http://www.skat.cz) a Jednotné informační bráně (http://www.jib.cz).
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2008 11:39
Eliška píše:
Neděle 15.11.2015 10:40
Dobrý den,
i já jsem ve svém rodokmenu doputovala do Hrdoňovic 34, zatím mám nejisté informace, vím jen málo-Knobové kdesi zpod Trosek, co pak odešli na Volyň. Jinak-Knob tam bezpochyby bydlel, dle zápisků ve skice ke stabilního katastru (lze nelézt zde: http://archivnimapy.cuzk.cz/). Mohl byste se mi, prosím, ozvat-pokud jste zjistil něco blíže? I já bych vám třeba přispěla nějakými informacemi, děkuji.
Děkuji, s pozdravem Eliška K.
Petr Knob píše:
Středa 09.08.2017 20:06
V Hrdoňovicích č.34 jsem prožil své mládí. Předky mám vyhledané do poloviny 18.století , ale dále se nemohu dostat.Rád bych se s váma spojil a předal vám své nasbírané informace a samozřejmě by mě zajímalo vaše bádání.
Moc děkuji, přeji hezký den Petr.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 10.08.2017 09:07
Dobrý den, Váš komentář jsme přeposlali přímo tazateli. Věříme, že se domluvíte. S pozdravem služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu