Beraní králík
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, jak a kdy se vyšlechtili beraní králíci.
Odpověď
O beranovitých plemenech králíků se píše např. v časopisech Fauna nebo Chovatel:
Šimek, Vlastimil. Beranovitá plemena králíků u nás. I. díl. Fauna. - Č. 2 (2012), s. 49-50.
Šimek, Vlastimil. Beranovitá plemena králíků u nás. II. díl, Anglický beran. Fauna. - Č. 3 (2012), s. 52-53.
Šimek, Vlastimil. Beranovitá plemena králíků u nás. III. díl, Francouzský beran. Fauna. - Č. 5 (2012), s. 53-54.
Schönfelder, Jiří: Anglický beran. Chovatel. - ISSN 0323-1534. - Roč. 50, č. 10 (2011), s. 2-3.
Schönfelder, Jiří: Králík francouzský beran. Chovatel. - ISSN 0323-1534. - Roč. 49, č. 12 (2010), s. 2-4.
Z prvního jmenovaného článku cituji:
"Vznik beranovitých králíků není možné přesně datovat, protože probíhal pozvolna. Přibližně od počátku 19. století jsou známi králíci, kteří se vzhledem začínali podobat dnešním beranům (měli střídavě visící uši či uši ve vodorovné poloze). K nejvýraznějšímu prošlechtění na beranovitý typ došlo právě v 19. století v zemích západní Evropy. Názor na původ svěšených uší není jednotný. Někdy se hovoří jen o selekci (kdy se k chovu po generace vybírala jen zvířata s co nejníže položenými ušními boltci), jindy že primárním vlivem byla mutace v genotypu beranovitého prapředka, jindy že došlo k přikřížení "cizokrajných" králíků. V každém případě se stalo to, že chovatelé tento znak v chovech utužili."
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.04.2013 08:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu