beletrie s tematikou zaniklých vsí v pohraničí
Text dotazu
Chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká současná česká próza s tematikou zaniklých vsí v pohraničí (po odsunu německého obyvatelstva).
Odpověď
Dobrý den,
doporučujeme tyto tituly (řazeno abecedně dle autora):
BIGAS, Jiří. Vrahovice 119. V Praze: Dauphin, 2009. 262 s. ISBN 978-80-7272-211-2.
(povídky zasazené do různých časových období zachycují osudy obyvatel Vrahovic, odlehlé vesnice ležící v pohraničním pásmu)
HOBIZAL, František. Šumavská trilogie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2004. 359 s. ISBN 80-7192-729-5.
(román na pozadí příběhu zaniklé obce Cudrovice v česko-německém pohraničí)
SICHINGERr, Martin. Cukrový klaun. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2008. 236 s. ISBN 978-80-242-2268-4.
(rámec příběhu tvoří zaniklá pohraniční osada, vojenský újezd Boletice)
STRÁNSKÝ, Jiří. Zdivočelá země. Aukce. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Hejkal, 1997. 867 s. ISBN 80-86026-01-9.
ŠMÍD, Zdeněk. Cejch. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 1992. 308 s. ISBN 80-85634-01-5.
(sága německého rodu na české straně Krušných hor na pozadí příběhu horské Bach vsi od jejího založení až po její zánik)
A dále:
FIBIGER, Martin. Anděl odešel. Vyd. 1. Brno: Weles, 2008. 95 s. ISBN 978-80-904160-4-8.
(novela s atmosférou krajiny zvané Sudety)
MIKŠČEK, Petr. Sudetská pouť, aneb, Waldgang. Praha: Dokořán, 2005. 165 s. ISBN 80-7363-009-5.
(cestopisné vyprávění o hraničních horách s popisem zaniklých obcí)
URBAN, Josef. 7 dní hříchů: román o zradě, lásce, přátelství. 1. vyd. Praha: Fragment, 2012. 238 s. ISBN 978-80-253-1627-6.
(příběh zasazen do Sudet, zaniklé fiktivní vsi pod Králickým Sněžníkem)
Použité zdroje
katalog SVK PK a souborný katalog ČR, Internet
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
02.10.2017 14:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu