Beletrie odehrávající se v kavárenském prostředí
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych si přečetla nějakou beletrii, která se týká prostředí kavárny, můžete mi prosím doporučit nějaké tituly? Děkuji moc za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za zajímavý dotaz!
Zdá se, že beletrie, jejíž děj je bezprostředně spjat s kavárenským prostředím, není zrovna poskrovnu. Není divu, vždyť kavárny již nějakou dobu jsou a pravděpodobně i nadále budou častým a oblíbeným místem setkávání.
Níže citujeme beletrii doplněnou odkazem na detailnější popis obsahu knihy.
Uvedený výčet má dle našeho subjektivního uvážení kvalitativně sestupnou tendenci.
•             VČELIČKA, Géza. Kavárna na hlavní třídě. 9. vyd., v Čs. spis. 4. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1982. 339 s. Slunovrat. Ilustrovaná řada.
http://www.databazeknih.cz/knihy/kavarna-na-hlavni-tride-76456
•             RODRIGUEZ, Deborah. Kavárnička v Kábulu. Překlad Jitka Jeníková. Vydání první. Praha: Argo, 2015. 317 stran. ISBN 978-80-257-1435-5.
http://www.databazeknih.cz/knihy/kavarnicka-v-kabulu-247542?c=all
•             BULL, Bartle. Kavárna na Nilu. Překlad Pavlína Kozáková. 1. vyd. v českém jazyce. [Praha]: BB art, 2000. 471 s. ISBN 80-7257-277-6.
http://www.databazeknih.cz/knihy/kavarna-na-nilu-14780
•             STRELECKY, John P. Kavárna U tří otázek. Vyd. 1. Praha: Beta, 2006. 94 s. ISBN 80-7306-242-9.
http://www.databazeknih.cz/knihy/kavarna-u-tri-otazek-78409
•             SPRINGER, Kristina. Espressologie. 1. vyd. V Praze: CooBoo, 2012. 191 s. ISBN 978-80-7447-151-3.
http://www.databazeknih.cz/knihy/espressologie-136323?c=all
Román určený primárně pro dospívající, o kávě a o lásce!
Dva níže uvedené dokumenty jsou knihami vzpomínek  na pražské kavárny první poloviny 20. století, které byly vždy místem setkávání pražských intelektuálů a umělců.
•             HOFFMEISTER, Adolf, ed. Kavárna Union: sborník vzpomínek pamětníků. Vyd. 1. Praha: Nakladatelství československých výtvarných umělců, 1958. 126 s., xvii s. obr. příl. Praha - město umění; sv. 3.
http://www.databazeknih.cz/knihy/kavarna-union-145570
•             REINEROVÁ, Lenka. Kavárna nad Prahou: vzpomínky poslední německy píšící autorky z Prahy nejen na Egona Erwina Kische. Překlad Jana Zoubková. 2. vyd. V Praze: Labyrint, 2010. 77 s. ISBN 978-80-87260-16-6.
http://www.databazeknih.cz/knihy/kavarna-nad-prahou-6381
Útlá kniha vzpomínek Lenky Reinerové na pražské kavárny, v nichž se setkávala s významnými osobnostmi, jakými byli Franz Kafka, Max Brod, E. E. Kisch a jiní.
Přejeme Vám příjemné čtení a spoustu dobré kávy.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.02.2017 16:34
Ivo Brožek píše:
Pátek 24.03.2017 17:05
Další výskyty (včetně poezie) by bylo možno najít v lístkovém tematickém katalogu beletrie, který se nacházel v odd. zpracování Městské knihovny v Praze. (Nevím, zda ještě existuje.)
PSK - admin píše:
Sobota 25.03.2017 09:06
Dobrý den, děkujeme za doplnění dalšího možného zdroje. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu