bělení včelího vosku
Text dotazu
Jak se bělí včelí vosk? Metody, technologické postupy.
Odpověď
Dobrý den,
informace ohledně bělení vosku získáte v publikacích:
* BLAŽKOVÁ, Lenka. Voskařství. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 100 s., [8] s. obr. příl. Řemesla, tradice, technika. ISBN 80-247-1341-1.
* JAKŠ, Václav. Vosk, jeho čištění a užití. Praha: Knihkupectví A. Reinwart, 1901. 43 s.
Kniha od Lenky Blažkové - ačkoli se jedná o nové vydání -se zabývá spíše historií tohoto řemesla, takže zde můžete nalézt postup bělení vosku pomocí rozpuštění vosku v nádobě s dvojitým dnem, kdy voskař naběračkou tekutý vosk nabíral a přeléval  ho přes síto, kde se uchytily největší nečistoty. Takto se vosk rozpouštěl několikrát a nechal se protékat skrz síto, tenké plátno, apod. Další krok představovalo použití zpravidla otáčivého válce, který byl umístěn po okraji nádoby s chladnou vodou. Poblíž se nacházela nádoba s roztaveným voskem. Z ní se vosk pomalu naléval na válec, který se jednou svou částí mohl dotýkat přímo vodní hladiny. Válcem se otáčelo, vosk se přes něj přeléval, čímž postupně vznikaly různě široké pásy vosku, které ve studené  vodě dobře tuhly. Vychladlé pásy se vystavovaly na slunci, aby se působením slunečních paprsků vybělily. Tento způsob bělení se používal až do 20. století.
Bělení na slunci bylo obecně nejpoužívanější metodou, během tohoto bělení se vosk několikrát přetavoval, tzn. rozpustil a přefiltroval. Drobní voskaři v Čechách bělili vosk po prvním přetavení většinou už jen na slunci a více ho nepřetavovali. Celý proces bělení mohl trvat od 3 do 7 týdnů.
Další možností je bělení pomocí chemických prostředků, kdy se vosk čistí např. přimísením určitého množství oxidujících prostředků, např. manganistanu draselného, dvojchromanu draselného, chlorečnanu draselného, peroxidu vodíku, kyseliny sírové, atd.
Kniha od Václava Jakše se spíše zabývá čistěním vosku.
Poznatky byste mohl získat také v článku Křenková, Eva. Měly by být léčivy první volby. 4, Včelí vosk. Včelařství, 2009, 62(4), s. 96-97. ISSN 0042-2924 (předmětová hesla: včelařské produkty * včelí vosk *  fyzikálně-chemické vlastnosti * chemické složení  * zpracování * bělení * čištění * využívání * farmaceutický průmysl * maziva). Bibliografický záznam článku naleznete v bázi ANL na adrese http://aleph.nkp.cz/cze/anl.
Zajímavé by také mohly být následující internetové odkazy:
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=2572&typ=html
Diplomová práce z včelařského řemesla - https://is.muni.cz/th/216405/ff_m/II._cast.docx
Více informací či konkrétnější postupy se nám bohužel nepodařilo dohledat. S dotazem se můžete obrátit také na Zemědělskou knihovnu https://kas.uzei.cz/.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.03.2012 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu