Belárie
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji zjistit původ jména městské části Belárie. Jediné co jsem zjistil
je, že slovo bellare v latině znamená bojovat a v italštině belare znamená mečet, bečet nebo brečet. Já bydlím v této části Prahy a rád bych věděl, proč se tak nazývá.
Odpověď
Dobrý den, pojem Bellárie je vysvětlen v Knize o Praze 12. Píše se zde, že název Bellaria nesla rekreační vila (čp.262), kterou v roce 1917 začal budovat pražský drogista Vítek. Vítek zde zakoupil pozemky na západním a severozápadním svahu kopce směrem k Praze, na nichž zřídil zahradnictví. Zahradnictví bylo po roce 1945 znárodněno a zpustlo. Název Bellárie, který znamená čistý nebo krásný vzduch (z italštiny - bell aria ), zde byl ovšem zachován v názvu dvou ulic (Pod Belárií a Nad Belárií) a tramvajových a autobusových zastávek Belárie.
Zdroj:
Kniha o Praze 12 : Modřany a okolí : Cholupice, Kamýk, Komořany, Točná. Praha : MILPO, 1997. ISBN 80-86098-02-8 (váz.)(s.36)
Pražský uličník : encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství.
1.díl. 1. vyd. Praha : Libri, 1997-1998. 80-85983-24-9 (díl 1 : váz.)
ROSENDORFSKÝ, Jaroslav. Česko-italský slovník. 3. upr. vyd. Praha : SPN, 1997, c1988. ISBN 80-04-26632-0 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2008 12:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu