Nejčtenější periodika 89-97
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, jaká periodika v České republice byla nejčtenější mezi lety 1989 - 1997. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
statistiky čtenosti periodik z konce 80. a z 90. let se shánějí poměrně obtížně, nicméně jsme byli schopni dohledat náklady vydavatelů jednotlivých periodik.
V České republice ověřování nákladu tisku probíhá od března 1993, kdy tuto službu začala organizačně a metodicky zajišťovat Unie vydavatelů. Z dohledatelných zdrojů je možné vyvodit následující:
Za rok 1993 vycházel největším nákladem deník Blesk (376 028 výtisků), druhým deníkem s největším nákladem byla Mladá fronta a následovalo Rudé právo.
Z časopisů vycházel největším nákladem v roce 1993 Tv Magazín (644 096), Týdeník televize a MAXI magazín pro ženy.
1994 – deníky: MF Dnes (340 275), Právo a deník Blesk.
Časopisy: Magazín Právo (540 411), Blesk Magazín a Magazín MF Dnes.
1995 – deníky: MF Dnes (365 949), Blesk a Zemské noviny
Časopisy: Magazín Právo (529 934), Magazín MF Dnes a Blesk Magazín.
Dále Kancelář ověřování nákladu tisku uvádí statistiky nákladu z let 1996- 1997 vždy za jednotlivé měsíce, nikoli souhrnně za celý ročník. Náklady se v jednotlivých měsících dosti liší, proto doporučujeme, abyste do nich nahlédla sama.
Tabulky obsahující náklady jednotlivých periodik od roku 1993 do roku 2015 jsou k dispozici ke stažení pod následujícím odkazem:
•         http://www.abccr.cz/overovana-data/periodicky-tisk/
Naleznete zde například i rozdělení na průměrný vynaložený náklad a průměrný prodaný náklad, atd.
Pod následujícím odkazem naleznete data týkající se přímo čtenosti jednotlivých deníků z novějších let:
http://www.unievydavatelu.cz/cs/deniky/fakta_cisla_denicich/ctenost_deniku/239-deniky_celostatni
Žádný jiný zdroj, který by shromažďoval data, co se týče čtenosti, či nákladu jednotlivých deníků z 90. let, jsme bohužel nenašli.
Zbývá jen doporučit obrátit se na jednotlivé vydavatele, zda tyto údaje nearchivují, či se s dotazem obrátit prostřednictvím emailu na tyto instituce:
•         unie@unievydavatelu.cz
•         abccr@abccr.cz
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.04.2016 12:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu