Běh na lyžích - muži - asi rok 1950
Text dotazu
Potřebovala bych se dozvědět,jakých běžeckých
závodů na lyžích se zůčastnil p.Stanislav Dvořák,nar. 14.8.1928 -
Plzeňsko.
Údajně vyhrál mistrovství republiky,ale nevím rok.
Prosím o zjištění a předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
mistrovství ČSR v běhu na lyžích na 18 km v roce 1950 opravdu vyhrál Dvořák, ale Karel, nikoliv Stanislav. Mistrovství se konalo v Tatranskej Lomnici, Karel Dvořák běžel za Nové Město na Moravě. Karel Dvořák byl také jedním z členů vítězné štafety na 4 x 10 km spolu se Zajíčkem, Hlaváčem a Balvínem.
Ve stejném složení štafeta zvítězila i v roce 1949 (Špindlerův Mlýn), 1948 (Šp. Mlýn, Tatranská Lomnice) a 1947 (Šp. Mlýn) , na mistrovství z r. 1947 pouze místo Hlaváče jel Kosour. V předchozích ani dalších letech v individuálním závodě na mistrovství ČSR již Dvořák nezvítězil.
Pomocí digitální knihovny Kramerius NK ČR (http://kramerius.nkp.cz) jsme v naskenovaných starších číslech periodik o Karlu Dvořákovi nalezli zmínky ještě v souvislosti s jeho účastí na několika ročnících sdruženého závodu o "Zlatou lyži Českomoravské Vysočiny" v Novém Městě na Moravě a lyžařského závodu o memoriál Josefa Německého.
Podrobnější informace o jednotlivých závodech jsou k dispozici v níže uvedených článcích, přístup k plnému textu v digitalizované podobě je však vzhledem k autorskému zákonu přístupný v plném rozsahu pouze z počítačů Národní knihovny ČR; Rudé právo z požadovaných let je v digitální podobě volně zpřístupněno na stránkách Ústavu pro jazyk český AV ČR v Archivu digitalizovaných časopisů
(http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo):
* Z lyžařských závodů. In Rudé právo. 25.1.1952, s. 4
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18325466
* Z nedělních lyžařských mistrovských závodů. In Rudé právo. 26.1.1953, s.
4.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18361280
* Sportovní události ve zkratce. In Rudé právo. 27.1.1952, s. 6.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18325451
* Vašicová a Cardal mistry ČSR v běhu na lyžích. In Rudé právo. 4.3.1952, s.
6.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18326078
* Štafety zahájily mistrovství. In Severočeská Mladá fronta. 16.2.1950, s.
6.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/29561884
* První den závodů o Zlatou lyži. In Lidové noviny. 22.1.1950, s. 6.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17647355
* Dvořák mistrem ČSR v běhu na 18 km. In Rudé právo. 21.2.1950, s. 4.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/18423418
* Páté vítězství Kosourovo v závodě o Zlatou lyži. In Lidové noviny.
18.1.1949, s. 6.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17578094
* O Zlatou lyži Českomoravské Vysočiny zvítězil K. Dvořák před Kosourem. In Lidové noviny. 20.2.1951, s. 4.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17586250
* Po patnácté o Zlatou lyži: zvítězil opět K. Dvořák před Kosourem. In Lidové noviny. 29.1.1952, s. 4.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17586393
* Dvořák vyhrál "Zlatou lyži". In Mladá fronta. 29.1.1952, s. 3.
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/30204776
Dále jsme použili následující zdroje:
* Zlatá kniha lyžování : z dějin čs. a světového lyžařství / Otto Kulhánek ; spoluprac. Ján Mráz, Jaroslav Trousil ; fot. Juraj Bobula [et al.]. Praha :
Olympia, 1989 (PG). 597 s. : obr., fot., tb. ; 25 cm. (Olymp).
* CHOVANEC, Felix. Stručný přehled vývoje lyžařství : určeno pro posl. fak.
tělesné výchovy a sportu. Praha : SPN, 1971 (SČT 17). 156 s. ; 4°.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
22.07.2011 12:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu