Bedřich Smetana nosil brýle?
Text dotazu
Bedřich Smetana nosil brýle? Jakou měl tedy oční vadu?
Odpověď
Dobrý den,
Bedřich Smetana byl krátkozraký a užíval korekci - 7,0 D do dálky. Podle zápisu ve svém deníku nosil brýle od roku 1838, tedy od svých 14 let. První známý Smetanův portrét s brýlemi pochází asi z r. 1843. Nejstarší charakteristiku tváře B. Smetany čteme v jeho Deníku I, v zápise z 29.2.1841. „Myslel jsem, že moje fyziognomie s mohutným nosem, silným obočím, krátkozrakýma očima, jak havran černými vlasy nemůže nikoho upoutat.“ Podle Z. Nejedlého B. Smetana nosil brýle (lehké ráfkové) značně silné a bez nich takřka neviděl.
Ze vzpomínek Smetanova vnuka se dozvídáme, že jeho děda měl nejistý těkavý pohled přes osu brýlí a stranou směřující pohled. Působil dojmem člověka smutného; smutek mohl být zaviněn právě i silnými brýlemi s osmi dioptriemi Bedřich Smetana měl modré oči, v mládí jasné a veselé, ale silně krátkozraké. V posledních letech života měl výraz tváře i očí smutný, pohled neklidný (stále se otáčel dozadu, snad vlivem hluchoty), který směřoval jakoby stranou. To ovlivňovalo i jeho chůzi, která se zdála být kosou.
Podle dochovaných brýlí, připisovaných B. Smetanovi, používal ke korekci své oční vady do dálky v brýlích (lunetky) bikonkávní skla —7,0 D a u dalších brýlí  (lunetky) periskopická skla o hodnotách —5,0 D. Oboje brýle odpovídají presbyopické akomodační ztrátě na bližší vzdálenost při čtení not při hře na klavír.
Zdroj: Časopis Národního muzea v Praze. Řada historická. Praha: Národní muzeum, 1988. Díl 3-4. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:6fe57f30-5564-11e5-b7d6-5ef3fc9bb22f
Doporučujeme obrátit se příp. i na Muzeum Bedřicha Smetany (Společnost Bedřicha Smetany); třeba by tam byly ještě další informace k této problematice.
Společnost Bedřicha Smetany
Muzeum Bedřicha Smetany
Novotného lávka 1
110 00 Praha 1
Dr. Václav Němec, místopředseda a jednatel (tel. 281 962 158, nemec.geo@seznam.cz), PhDr. Olga Mojžíšová, vedoucí Muzea Bedřicha Smetany (tel. 222 220 082, olga_mojzisova@nm.cz)
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.05.2016 17:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu