Bean
Text dotazu
Dobrý den, při studiu materiálů pro historii školství v našem regionu jsme narazili na text, obsahující výraz "bean".
Text hovoří o tom, že na univerzitu přišlo v roce 1582 7 beanů. Nepodařilo se nám dosud zjistit, co tento výraz přesně znamená, můžete mi, prosím, poradit? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
výraz "bean" jsme nalezli pouze v Kartotéce lexikálního archivu (1911-1991) Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://bara.ujc.cas.cz/psjc/), jazykové slovníky spíše uvádějí termín "beán". Beán je vysvětlován jako středověký student nováček, přeneseně také nezkušený začátečník. Pochází ze středověké latiny z výrazu "beanus", a to snad ze starofrancouzštiny "bec jaune" = vlastně žlutý zobák, mládě ("bec" z latinského beccus, "jaune" z latinského galbinus, obojí původu keltského).
Od beána je odvozena také "beánie" = (ve středověku) slavnostní přijímání nových studentů (beánů); (v současné době) na některých fakultách slavnost se zábavou a tancem, na které starší studenti vítají studenty nově přijaté.
Podrobnější informace je možné získat z Ottova slovníku naučného pod heslem
"beaunus": česky beán nebo beján, slovo původu nejasného (vysvětluje se buď z mezislovce "bé", jímž napodobí se hlas ovčí, aneb z francouzského "bec jaune", t.j. žlutý zobák, pískle, ptáče mladé), značilo za středověku studenta, jenž zapsán byv na univerzitě ve společenstvo studentské uveden byl obřady žertovnými., druhdy i hrubými, ano i krutými. Již ve IV. st. př.
Kr. v Athénách starší studenti dobírali si nováčky začátečníky ve studiích a obyčej ten přešel na univerzitu pařížskou a odtamtud rozšířil se téměř po celé Evropě. Účelem toho uvádění, jemuž říkáno depositio (skládání), bylo, aby mladíci se sebe složili sprostotu i selské mravy a otesali se a ostříleli se. Nováček z ostatních vybraný, na nějž pak úštěpkův i ran jen sršelo, nazýván byl arcibeán. Pro zmáhající se nevázanost uvádění to na mnohých univerzitách zapovídáno neb aspoň upravováno. Tak vydali r. 1544 mistři učení pražského rozkaz, aby s beány "vlídněji a mírněji než před tím se nakládalo". Někdy užívá se slova beanus vůbec o člověku nedospělém, nedoučeném, nebo nemotorném, nejapném.
Použité zdroje:
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický lsovník jazyka
českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha: SPN, 1978.
Str. 91. ISBN 80-04-23715-0.
* Akademický slovník cizích slov. I. díl, A-K. Praha: Academia, 1995. Str.
97. ISBN 80-200-0523-4.
* LEXIKO: webové hnízdo o novodobé české slovní zásobě a výkladových slovnících - http://lexiko.ujc.cas.cz/
* Ottův slovník naučný: ilustrovaná ecnyklopaedie obecných vědomostí. Třetí díl, B-Bianchi. V Praze: J. Otto, 1890. Str. 546-547.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.09.2011 14:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu