Vítězslav Nezval: Básně noci
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás mohli byste mi poradit sekundární literaturu k dílu Básně noci (Vítězslav Nezval). Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Básně noci
Básně noci vyšly v podobě, v jaké je známe dnes, poprvé roku 1930 a shrnovaly nejzásadnější básně z Nezvalova poetistického období poezie. Sbírka obsahuje tyto básně:
Dedikace, Noci, Podivuhodný kouzelník, Akrobat, Edison, Silvestrovská noc a Neznámá ze Seiny
Zdroje:
Červenka, Miroslav et al. Slovník básnických knih: díla české poezie od obrození do roku 1945. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1990. 428 s. ISBN 80-202-0217-X., str. 29-31
(odkaz: http://www.ucl.cas.cz/edicee/data/prirucky/obsah/SBK/7.pdf)
Mukařovský, Jan, ed. Dějiny české literatury. IV, Literatura od konce 19. století do roku 1945. 1. vyd. Praha: Victoria Publishing, 1995. 714 s. ISBN 80-85865-48-3. str. 512
Macháček, Miroslav. Vítězslav Nezval. 1. vydání. Praha: Horizont, 1980. 148 stran. Medailóny.
Dále rozbory jednotlivých básní například:
Blahynka, Milan. Vítězslav Nezval. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1981. 219 s. Portréty spisovatelů.
Pechar, Jiří, 1929-   Interpretace a analýza literárního díla / Jiří Pejchar Praha : Filosofia, 2002. ISBN: 80-7007-163-X
Použité zdroje
Souborný katalog ČR
Faktografická kartotéka Krajské knihovny v Pardubicích
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
09.12.2019 08:03
Alsen Hanson píše:
Úterý 14.01.2020 23:11
Doplnění: "Dedikace" není název básně, ale oddílu, který obsahuje báseň "Smuteční hrana za Otokara Březinu". Od roku 1948 je součástí sbírky "Básně noci" také báseň "Signál času".
Další sekundární literatura:
BLAHYNKA, Milan. "Dvě básnické knihy noci" In: NEZVAL, Vítězslav. Básně noci - Pět minut za městem. Praha: Odeon, 1973. s. 244-259.
BLAHYNKA, Milan. "Proměny Podivuhodného kouzelníka" In: Týž. S Vítězslavem Nezvalem: Kapitoly o životě a tvorbě. Praha: Mladá fronta, 1976, s. 13-25.
BLAHYNKA, Milan. "Básník noci" In: Týž. S Vítězslavem Nezvalem: Kapitoly o životě a tvorbě. Praha: Mladá fronta, 1976, s. 48-71.
BLAHYNKA, Milan. "Ediční zpráva" In: NEZVAL, Vítězslav. Básně noci. Praha: Mladá fronta, 1999, s. 136-142.
BLAHYNKA, Milan. "Poznámky k jednotlivým knihám a básním" In: NEZVAL, Vítězslav. Básně II. Brno: Host, 2011, s. 466-472.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu