básníci 20. století
Text dotazu
básníci 20. století
Odpověď
Dobrý den, váš dotaz je bohužel velmi obecný, nevíme, co Vás konkrétněji zajímá (zda poezie česká či zahraniční, jednotliví autoři apod.). Nejvhodnější bude, když si dokumenty v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) sama vyhledáte, projdete a vyberete ty, které by Vám nejvíce vyhovovaly.
My jsme použili zadání básní? and 20? and stol? ("?" rozšiřuje zadané výrazy o 0 a více znaků), poezie and 20? and stol? do pole Předmět. Při vyhledání velkého množství záznamů můžete dotaz omezit na dokumenty v češtině, rokem vydání atd. pomocí odkazů Upřesnit a Filtrovat v horní liště.
Je možné rovněž použít klíčová slova z nalezených záznamů a vyhledat tak další dokumenty.
Několik vyhledaných dokumentů uvádíme:
* JAŘAB, Josef. American Poetry and Poets of Four Centuries : určeno pro posl. filozof. fak. a pro postgrad. Studium. Praha : SPN, 1989 (TZ 52). -- 287 s. ; 29 cm   * básníci američtí - stol. 17.-20. - antologie - učebnice vysokošk.
* Báseň mého srdce : (poezie jako výraz osobnosti) : rukopisy, portréty, kréda současných českých básníků. Brno : Host ; Praha : Litterula, 2005. 233 s. : portréty, faksim. ; 33 cm. ISBN 80-7294-154-2 (Host : váz.)
* česká poezie -- 1945-  * čeští básníci -- 20.-21. stol.
* VONDRÁK, Jiří. Básníci Evropy : Okudžava, Suchý, Lasica, Paoli, Bécaud, Aufray, Doga, Jordanov, Van Veen, Hirsch, Donovan, Wecker, Anderson, Turnau. Praha : Česká televize, 2007. 277 s. : il. (převážně barev.), portréty, faksim. ; 22 cm. ISBN 978-80-85005-89-9 (váz.)
* VALOUCH, František. Česká poezie v období Mnichova : (Hora, Seifert, Halas, Holan). Olomouc : Univerzita Palackého, Filozofická fakulta, 1970 (Šumperk : MTZ 15). 194, [1] s. ; 8°
* International who's who in poetry. 12th ed. (2004)-. London : Europa Publications, c2002-. --    sv. ; 28 cm. ISSN 1740-0171.
* světoví básníci -- 20.-21. stol.
* The Oxford companion to twentieth-century poetry in English / edited by Ian Hamilton. Oxford ; New York : Oxford University Press, c1994. xvi, 602 s. ; 23 cm. ISBN 0-19-866147-9
* Slovníček básníků / Medailóny naps. Petr Bílek ; [Úvod:] Jaromíra Nejedlá.
Praha : Československý spisovatel, [1978] (ST 2). 61, [3] s. ; 8°
* Šťastná setkání : moderní italská poezie / Saba ... [et al.] ; přeložil Vladimír Mikeš. V Praze : Práce, 1984 (Most : SG 7). 239 s. ; 21 cm.
* výbory * básníci italští - stol. 20. - život a dílo * poezie italská - stol. 20. - výbory
* PETERKA, Josef. Zrychlený tep : antologie mladé české poezie. Praha : Mladá fronta, 1980 (Mír 6). -- 162, [6] s. [16] s. obr. příl. ; 8° Resumé: ve sborníku, přinášejícím průřez dosavadní tvorbou, se představují M. Černík, M. Chmarová, J. Peterka, P. Skarlant, K. Sýs, J. Šimon a J. Žáček. Závěrečná studie zařazuje jejich tvorbu do kontextu české moderní poezie..   * Básníci čeští - stol. 20., léta 60.-70. - studie a ukázky
* ŠOTOLA, Jiří. A co básník : antologie čes. poezie 20. století. Praha : Mladá fronta, 1964 (Mír 2). 376, [9] s. : 26 s. příl. ; 8°
* Antologie české poezie / [vybral a uspořádal kolektiv editorů ve složení Simona Martínková-Racková et al. ; předmluva Ludvík Kundera]. Praha : Dybbuk, 2007-. --    sv. : il., portréty ; 24 cm. ISBN 978-80-86862-30-9 (2. díl : váz.)
* česká poezie -- 20.-21. stol. * česká poezie * antologie
* HONZÍKOVÁ, Milena; NEJEDLÁ, Jaromíra. Antologie české poezie 20. století :
Určeno pro posl. fak. filosof. 1. [díl] Praha : SPN, 1972 (ST 6). 300 s. ; 4°
* HONZÍKOVÁ, Milena; NEJEDLÁ, Jaromíra. Antologie české poezie 20. století : Určeno pro posl. fak. filosof. 2. [díl]. Praha : SPN, 1972 (ST 6). -- 236 s. ; 4°
* BLAHYNKA, Milan. Česká poezie dvacátého století. Praha: Československý spisovatel, 1980. 635, [7] s. : obr. ; 8°.
* Jazyk, jímž porozumíš větru : antologie lužickosrbské poezie / vybral, uspořádal a přeložil Milan Hrabal ; ilustrace Isa Bryccyna. Praha : Protis, 2007. 223 s. : il., portréty ; 20 cm. ISBN 978-80-7386-019-6 (váz.)
V případě, že byste měla zájem o vyhledání literatury vztahující se ke konkrétním autorům nebo dílům, můžete využít některou z článkových bibliografií:
- ANL - články v českých časopisech, novinách a sbornících - http://sigma.nkp.cz/cze/anl
- Retrospektivní bibliografie české literární vědy (do r. 1945) - http://isis.ucl.cas.cz/?form=ret
- Bibliografie české literární vědy od r. 1961 - http://isis.ucl.cas.cz?form=biblio
Básnická díla z počátku 20. století naleznete v plném textu také v databázi Česká elektronická knihovna: plnotextová databáze české poezie 19. a počátku 20 stol. (http://www.ceska-poezie.cz/), která je volně přístupná, je však nutné se zdarma registrovat a získat přístupové heslo. V této databázi je možné vyhledávat mj. i v plných textech.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.11.2009 14:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu