basketbal, historie
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda nevite, kdy presne a jak se dostal basketbal do českých zemí. Kdo ho sem prinesl a jak se rozvijel. Jde mi zkratka o ty nejranější informace o české košíkové či basketbalu. dal me pochopitelne zajímá, kde vsude je mozné sehnat informace, zdroje. Jestli napriklad na AV ČR by věděli, či kronikáři nebo ČSTV atd. Anebo knihy a ruzne publikace. Zkratka nejstarsi zminky o basketbale u nas a jak se vyvijel dal. Dekuji moc a preji pekny den.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel k dějinám basketbalu na internetu v encyklopediích Cotoje.cz a Wikopedia.cz příliš mnoho není. Na stránkách oddílu města Turnova je k historii uvedeno
"Když v roce 1891 učitel tělesné výchovy na vysoké škole ve Springfieldu (USA) James Naismith vymyslel hru, při které studenti házeli míč do koše na broskve přibitého na stěnu, jistě netušil, že položil základ k snad nejrozšířenější a nejoblíbenější hře na světě. Už první pravidla (1982) stanovila jako vůdčí zásady slušnost a kolektivnost, čemuž se ani při svém dalším vývoji nikdy nezpronevěřila. Z USA se košíková rozšířila do Kanady, Jižní Ameriky, na Filipíny a na Daleký východ, do Evropy pronikla až po 1. světové válce. V Čechách se první košíková hrála už v roce 1897 na RG ve Vysokém Mýtě zásluhou učitele Karáska na koších bez desek, první pravidla vytvořil v roce 1898 profesor Josef Klenka. Hra se neujala a k rozšíření došlo až po roce 1918 hlavně zásluhou stoupající obliby mezi studenty, pronikla i do Sokola, velkou roli sehrála YMCA. První pravidelné soutěže se hrály v Praze od roku 1928. Na podnět F.M.Marka ředitele pražské YMCA byla v roce 1931 založena Mezinárodní federace košíkové FIBA. Od roku 1935 se hrálo mistrovství ČSR a v témže roce obsadila ČSR na 1.mistrovství Evropy v Ženevě 3. místo. V době okupace bylo možno hrát jen domácí zápasy. Po roce 1945 nastal velký rozvoj basketbalu, ČR se zařadila mezi nejlepší evropská družstva (např. titul mistrů Evropy v roce 1946 v Ženevě), výborných výsledků dosahovaly rovněž ženy. V současné době je basketbal oblíbený na celém světě a hraje se snad ve všech státech. K jeho popularitě přispěl určitě i start amerických profesionálů na OH v Barceloně, jména Jordan, Pipen, "Magic" Johanson, Barkley, Petrovic, O'Neil atd. zná dnes snad každé dítě."
Podrobnější informace jsou k dispozici v tištěných encyklopediích Encyklopedie tělesné kultury:A-O. Praha: 1988.
Malá encyklopédia telesnej výchovy a športu. Bratislava: 1982.
VITOUŠ, Pavel. Malá encyklopedie sportu. Praha: 1980. - zde je i statistický přehled vítězů významých soutěží
Článek k tématu:
Vzpomínky na úspěchy : [Československý basketbal] / Pavel Petera, Karel Bucek In: Slovenské listy. -- ISSN 1210-9118. -- Roč. 3, č. 12 (1995), s. 23
Doporučujeme Vám kontaktovat specializované knihovny Národní muzeum (http://www.nm.cz) - Historické muzeum - odd. dějin tělesné výchovy a sportu - knihovna Praha 7, Kostelní 44, tel: 257311703 Univerzita Karlova - Fakulta tělesné výchovy a sportu - Ústřední tělovýchovná knihovna José Martího 31, 162 52 Praha 6 - Veleslavín http://www.ftvs.cuni.cz/knihovna/index.htm
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.02.2008 13:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu