Báseň Rudyarda Kiplinga
Text dotazu
Dobrý den, rád bych věděla zda existuje český překlad básně Mandalay nebo Cesta do Mandalay. Nejsem si zcela jista jaký je přesný název této básně.
Odpověď
Dobrý den, báseň přeložil Jaroslav Vrchlický a vyšla v samostatném vydání:
Mandalay : Báseň / Rudyard Kipling ; Přel. Jarosl. Vrchlický ; Linoryty vyzdob. a příl. kolor. Leo Brož. -- [Praha : Brož, 1925]. -- 11 l. ; v. 8°
Vrchlický ovšem zemřel v r. 1912, a tedy nemusí jít o první vydání. Dřívější otisk se nám nepodařilo zjistit, Vrchlický vydal několik souborů překladů a kromě toho publikoval řadu věcí časopisecky. Podle slovníku anglických spisovatelů (viz níže) je vydání z r. 1925 první.
Slovník spisovatelů / [za vedení Martina Procházky a Zdeňka Stříbrného zpracovali Marcel Arbeit ... et al.]. -- 2., opr. a dopl. vyd.. -- Praha : Libri, 2003. -- 823 s. ; 20 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 11:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu