Báseň O mamince od Jindřicha Hilčra
Text dotazu
Dobrý den. Již podruhé se na vás obracím s prosbou, protože jsem byla velice spokojená s odpovědí na mou minulou otázku (za to vám samozřejmě děkuji). Ráda bych vás totiž požádala o pomoc. Ve škole bych se ráda zúčastnila recitační soutěže. Již na základní škole jsem měla s jednou básní velký úspěch. Ta báseň se jmenovala O mamince a napsal ji Jindřich Hilčr. Byla součástí sbírky básní, na jejíž název si ovšem nepamatuji. Byla to kniha, kterou mi kdysi půjčila paní učitelka a byla určena mládeži (pokud vám to pomůže,byla šedo-zelená...). Dnes si ale nepamatuji bohužel ani báseň, ale ani název oné publikace. Má otázka tedy zní, zda-li by se dalo zjistit,jak se kniha jmenuje (abych si ji popřípadě mohla zapůjčit v městské knihovně) nebo zda-li je dokonce báseň přístupná on-line na internetu? Nebo existuje ještě jiná kniha obsahující tuto báseň? Předem děkuji, těším se na vaši brzkou odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
máte nejspíše na mysli báseň "O mamince. Vzpominka", která je z knihy:
HILČR, Jindřich. Bílý čáp: písničky písně zaříkadla. Praha: Albatros, 1974. (báseň na str. 50)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2008 14:09
Šárka Zenáhlová píše:
Neděle 17.01.2016 23:45
Dobrý den,
Hledám knihu jejíž součástí byla báseň která se asi jmenovala Maminka spí a začínala zřejmě takto:
Na sněhobílém polštáři spí krásná hlava maminčina,hvězdy se nad ní rozzáří,nejsou to hvězdy,ale oči syna. Maminka spí..... Nevíte prosím jak je to dál. Děkuji Zenáhlová
PSK - admin píše:
Pondělí 18.01.2016 11:28
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail a naleznete ji také v archivu na adrese http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/basen-maminka-spi
Anonym píše:
Neděle 04.02.2024 15:56
příště tu básničku pište ne ,že bude v dalšim odkazu.
PSK - admin píše:
Pondělí 05.02.2024 14:58
Dobrý den,
odkaz jsme opravili a nyní je možné se jím prokliknout na plný text básně z našeho archivu dotazů. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu