báseň Ludmilina šála od Jaroslava Seiferta - kde ji hledat?
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné zjistit, ve které sbírce vyšla báseň Ludmilina šála od Jaroslava Seiferta, případně zda vyšla samostatně? Bohužel to nemůžu zjistit, na internetu jsem našla pouze její text bez odkazu na případnou sbírku a další informace.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
nemůže se jednat o báseň Domek v psím víně?
Jedná se o třetí a čtvrtý verš poslední sloky:
,, Ale já vidím bílý šál
Na hrdle Lidmilině"
Báseň můžete najít v:
SEIFERT, Jaroslav. Vějíř Boženy Němcové: Přilba hlíny ; Ruka a plamen ; Píseň o Viktorce. Praha: Československý spisovatel, 1987.
Sbírka: Přílba hlíny, část nazvaná Zhasněte světla. Str. 106.
SEIFERT, Jaroslav. Jaro, sbohem: Přilba hlíny : dodatky (1939-1948). Praha: Akropolis, 2012.
Sbírka: Přílba hlíny, část nazvaná Zhasněte světla. Str. 233.
PÁLENÍČEK, Ludvík. Čtení o Berouně 1265-1965: [sborník]. Beroun: Měst. NV, 1965.
V této verzi je o sloku více a místo Lidmilina je napsáno Ludmilina. Báseň naleznete na str. 11.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.01.2021 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu