Báseň Ludmilina šála od Jaroslava Seiferta - kde ji hledat?
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné zjistit, ve které sbírce vyšla báseň Ludmilina šála od Jaroslava Seiferta, případně zda vyšla samostatně? Bohužel to nemůžu zjistit, na internetu jsem našla pouze její text bez odkazu na případnou sbírku a další informace.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
okolnosti vzniku Vámi zmiňované básně jsou uvedené v knize "Dobrodružství Jaroslava Seiferta" (HAMPL, František a Pavel LISÝ. Dobrodružství Jaroslava Seiferta. Praha: Středočeské nakladatelství a knihkupectví, 1969. s. 39. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/uuid/uuid:cf6d5780-a5b5-11e3-a597-5ef3fc9bb22f).
Podle autorů byla báseň, nazvaná "Domek v psím víně", poprvé otištěna v almanachu "Čtení o Berouně" (PÁLENÍČEK, Ludvík. Čtení o Berouně 1265-1965: [sborník]. Beroun: Měst. NV, 1965. s. 11. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/uuid/uuid:65f01950-6beb-11e7-8b50-001018b5eb5c).
V pozdějších sebraných vydáních Seifertova díla se nám Vámi zmiňovanou báseň nepodařilo najít. Pod názvem "Domek ve psím víně" se objevuje jiná báseň, která tu Vámi zmiňovanou připomíná jen částečně. Viz SEIFERT, Jaroslav, Jiří FLAIŠMAN a Jaroslav SEIFERT. Jaro, sbohem: Přilba hlíny : dodatky (1939–1948). Praha: Akropolis, 2012. s. 233. ISBN 80-7304-006-9. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/uuid/uuid:0635b490-40c7-11e4-bc3a-005056827e51
Použité zdroje
HAMPL, František a Pavel LISÝ. Dobrodružství Jaroslava Seiferta. Praha: Středočeské nakladatelství a knihkupectví, 1969. s. 39. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/[…]/uuid:cf6d5780-a5b5-11e3-a597-5ef3fc9bb22f
PÁLENÍČEK, Ludvík. Čtení o Berouně 1265-1965: [sborník]. Beroun: Měst. NV, 1965. s. 11. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/[…]/uuid:65f01950-6beb-11e7-8b50-001018b5eb5c
SEIFERT, Jaroslav, Jiří FLAIŠMAN a Jaroslav SEIFERT. Jaro, sbohem: Přilba hlíny : dodatky (1939–1948). Praha: Akropolis, 2012. s. 233. ISBN 80-7304-006-9. Dostupné také z: https://dnnt.mzk.cz/[…]/uuid:0635b490-40c7-11e4-bc3a-005056827e51
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
25.01.2021 14:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu