báseň Golem
Text dotazu
Je autor E. E. Kisch autorem básně Golem? Pokud
ano, kde je otištěna?
Kde lze najít báseň J. L. Borgese Golem z roku 1958? Kdo ji přeložil do
češtiny?
Odpověď
Dobrý den,
báseň "Der Golem" Egona Erwina Kische byla otištěna v ženské příloze novin Bohemia vydaných dne 26. 1. 1908. Dané periodikum je volně dostupné v rámci systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/ (Periodika, B, Bohemia, 1908, (druhá příloha) ze dne 26.1., s. 2.)
Báseň "El Golem" J. L. Borgese byla do češtiny přeložena Janem Jíchou a Alenou Rettovou v rámci soutěže o nejlepší studentský překlad projektu bienále e-Golems. Oba překlady byly otištěny v časopise Souvislosti. 2002, č. 3-4, s. 235 - 243. Překladům předchází článek Františka Vehala: K motivu Golema v díle Jorge Luise Borgese (s. 230 - 234).
V originále vyšla báseň poprvé v žurnálu Davar v roce 1958, později byla vydána ve sbírce "Jiný a týž" ( El Otro, el mismo, 1964).
O soutěži bienále e-Golems ve výroční zprávě zde:
https://www.idu.cz/dokumenty/vyrocni-zprava-idu-za-rok-2009.pdf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.01.2012 14:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu