báseň "Být svým"
Text dotazu
Hledám básnickou sbírku, jejíž součástí je báseň " Být svým " Jaroslava Vrchlického. Prosím o uvedení jejího názvu.
Odpověď
Dobrý den, báseň, kterou hledáte, je ze sbírky Na sedmi strunách.
Být svým!
Být svým! To jádro všeho,
to moudrost nejvyšší,
od lauru sahá dolů
až k cypřiši.
Být svým a nepovolit
a na svém vždycky stát,
když kolem vše se bortí,
se v klidu smát.
A vidět, jak vše splývá
na přelud, hračku, dým –
že pevné jen, co zbývá:
být vždycky svým!
( Část V: Templa Serena, str. 107).
Báseň by měla být ještě v těchto vydání:
Vrchlický, Jaroslav. Na sedmi strunách: Básně: [1890-1897]. 2. vyd. Praha: Otto, [1910]. 174, 2 s. Soubor. vyd. básn. spisů; 20.
Vrchlický, Jaroslav. Na sedmi strunách: básně Jaroslava Vrchlického: (1890-1897). V Praze: Tiskem a nákladem J. Otty, 1898. 174 s. Souborné vydání básnických spisů Jaroslava Vrchlického; sv. 20. (Digitalizovaný dokument v systému Kramerius, Národní digitální knihovna na www.nkp.cz)
Vrchlický, Jaroslav. Život a smrt; Kytky aster; Kniha sudiček; Napadlo rosy; Na sedmi strunách. 1. vyd. Praha: SNKLHU, 1960. 536, [14] s. Vrchlický, Jaroslav: Básnické dílo; Sv. 16.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2014 12:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu