Báseň
Text dotazu
Dobrý den,
pokoušela jsem se zjistit, zda se jedná o verš ruského (případně jiného) autora. Hledala jsem i znění v originále. Bohužel bezúspěšně. Proto Vás prosím v této souvislosti o radu a případnou informaci.
Ty kráčíš zemí svou a není žádné síly,
Jež mohla by tvé kroky zastavit.
I vodopády hlas svůj utlumily
A rozplynul se opar mlhavý.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi hledaná báseň má název ,, Ty kráčíš zemí svou" a jejím autorem je ruský básník Michail Vasil’jevič Isakovskij (1900 - 1973 ) Uvádíme plné znění básně v překladu Zory Berákové:
Tу kráčíš zemí svou. A není žádné síly,
jež mohly by tvé kroky zastavit.
I vodopády hlas svůj přitlumily
a rozplynul se opar mlhavý.
Ty kráčíš zemí svou. A podle tvého plánu si voda hledá nové řečiště a břehy moří s břehy oceánů se bratří vlnami svých bystrých řek.
Ty kráčíš zemí svou. A země — dobrá máma ti brány otevřela dokořán.
Jak koberec ti leží pod nohama
kolchozní pole, široširý lán.
I tam, kde vyschla koryta všech toků,
kde vůni trávy zdusil prach a dým,
i tudy jdeš — a ve stopách tvých kroků
hned vyrůstají svěží zahrady.
Tvé ohně víc než hvězdy zazářily,
tvou jasnou cestu laská slunce svit.
Ty kráčíš zemí svou. A není žádné síly,
jež mohla by tvé kroky zastavit.
V českém překladu vyšla báseň v publikaci  ,,Vždy v první ředě buď: Sborník kulturního materiálu pro pionýry" , vydané roku 1953.
Originál s názvem ,,ТЫ ПО СТРАНЕ ИДЕШЬ…" vyšel v knize ,,Стихи и песни"  ( ,,Básně a písně" ) a je dostupný online:
http://litresp.ru/chitat/ru/%D0%98/isakovskij-mihail-vasiljevich/stihi-i-pesni
Použité zdroje:
Vždy v první řadě buď! : sborník kulturního materiálu pro pionýry / [sestavila Eva Vejdělková]. -- 1. vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 1953 http://www.hrono.ru/biograf/bio_i/isakovski_mv.php
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.10.2017 11:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu