basama fousama
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho pochází nebo z čeho vznikl výraz basama fousama.
Odpověď
Dobrý den,
podle námi dostupných pramenů pochází slovo basama z maďarštiny a používá se jako nadávka, zaklení. Slovník spisovného jazyka českého uvádí: basama, basamateremtete (citoslovce) - pochází z maď. hrubého zaklení, vyjadřuje hněv, zlobu, hrozbu, zpravidla žertovně: basama s fousama.
Dále uvádí sloveso basamtit, basamaterentit - expresivně klít basama, basamateremtete nebo vůbec klít (basamarentí, až se všecko třese).
Vedle toho se ve v jazykové poradně v odpovědi 4/2009 na otázku po původu názvu samoty Basamtka (Basantka) mj.  zmiňuje vedle slovesa basamtit také sloveso basantiti = řáditi, klíti (viz Slovník pomístních jmen v Čechách. 2. část). Podobně v Etymologickém slovníku jazyka českého je uvedeno u slovesa basantit (basamtit) = klíti, nadávati, řáditi. Utvořeno z maďarského baszama (začátku kleteb).
Novinář a autor knih Zákulisí slov..., které vznikly na základě rozhlasové rubriky, ve své odpovědi z 25.7.2005 na otázku „co je to basama s fousama" uvádí dále: „Mnoho maďarských kleteb totiž začíná slůvkem baszama, nikde jsem se bohužel nedočetl, zda to slovo má nějaký význam. Tato kletba pak přešla do češtiny. Fousy tam určitě nemají jiný smysl než ten, že se tak pěkně rýmují. Dodám ještě, že z maďarského baszama v češtině vzniklo dnes už zapomenuté, ale v Jungmannově slovníku ještě uvedené sloveso basantit, které znamenalo klít, nadávat.“
Pokud by Vám výše uvedené vysvětlení nestačilo, můžete se obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR na adrese http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Použitá literatura:
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3. nezm. vyd. Praha : Academia, 1971, s. 47.
Slovník pomístních jmen v Čechách. 2. část, (B - Bau). -- 1. vyd. -- Praha : Academia, 2006, s. 127. ISBN 80-200-1461-6 (brož.).
Slovník spisovného jazyka českého. 1. díl, A-M / [zpracoval Bohuslav Havránek]. -- 1. vyd. -- Praha : Academia, 1971, s. 86.
Webové stránky:
Novotný, Michal.  Pučtok a basama fousama. Československý rozhlas Regina, rubrika Slova, 25.7.2005. [Cit. 13.7.2010]. Dostupné z www: <http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/175665>.
Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český AV ČR [online]. [Cit.13.7.2010]. Dostupné z www: <http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna>.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.07.2010 05:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu