Barviva ve výtvarném umění
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Dobrý den, potřebovala bych doporučit literaturu,
která zpracovává barviva (především přírodní), která se bežně užívali,
užívají v malířství.
Zajímají mě, jak z hlediska chemického, tak z hlediska výtvarného umění.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pokud hledáte informace z oblasti umění, doporučujeme Vám Oborovou bránu umění a architektury: http://art.jib.cz/, http://art.jib.cz/vyhledavac.
Dále při hledání literatury můžete využít katalog Národní knihovny (http://sigma.nkp.cz/), Souborný katalog ČR (http://www.caslin.cz/), nebo také Jednotnou informační bránu (http://info.jib.cz/).
Při vyhledávání informací můžete také využít on-line databáze, přes NK (pokud jste registrovaný čtenář) :http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu
3=104.
Elektronické informační zdroje můžete využít i přes knihovnu vaší VŠ (pokud jste student), většina VŠ má vzdálená přístup k elektronickým zdrojům bez registrace na základě vyplnění čísla ISIC karty:
UK: http://pez.cuni.cz/ezdroje/,
MU: http://library.muni.cz/ezdroje/,
UP: http://ezdroje.upol.cz/ezdroje/ .
Vybrané vyhledané zdroje:
*Artists' pigments : a handbook of their history and characteristics. New York : Oxford University Press, 1993-1997. ISBN 0-89468-189-9 (brož. : Vol.
2) (chyb.). ISBN 0-89468-256-3 (váz. : Vol. 3).
*HRADIL, David. Minerály starých obrazů : ukázky z průzkumu barevné vrstvy.
Vesmír.  Roč. 81, č. 7 (2002), s. 381-385. ISSN 0042-4544.
*KARPENKO, V. Barvy z polí i z moře. Věda, technika a my.  Roč. 56, č. 10 (200210), s. 48-49. ISSN 1210-0897.
*KOPECKÁ, Ivana. Přehled přírodních barviv.  Praha : Státní restaurátorské ateliéry, 1990. 88 s.
*ŠTOLOVSKÝ, Aleš. Technika barev. 2., přeprac. a dopln. vyd. Praha : SNTL, 1990 (Ostrava : MTZ). 59 s. ISBN 80-03-00305-9.
Internetové zdroje:
* http://www.fp.tul.cz/kch/texty/fp/HIC/062Andelova-Barviva.pdf
*
http://www.gnj.cz/projekt1/facilitace/prace/4.prezentace-Hotovo/seminarnipra
ce/4f/Pigmenty.doc  - zajímavé informace, avšak nejsou doložené informačními zdroji
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Pigment
Se svým dotazem se můžete obrátit také na Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze (http://www.knihovna.upm.cz/).
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2010 12:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu