Bartolomějská noc
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaká byla reakce českých stavů a vůbec českých zemí na Bartolomějskou noc roku 1572. Reakce papeže je všeobecně známá, ovšem co se dělo zde, by mě zajímalo více. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu dotazu se nám podařilo dohledat následující informace:
V roce 1572 je naplánována v Prešpurku monumentální korunovaci Rudolfa Habsburského :pozvaní hosté sice všichni vyjedou, ale po cestě se rozmyslí a vrátí se domů a zabarikádují se. Celá Evropa má totiž obavy, že se protestanti pomstí za to, co se stalo ve Francii = Bartolomějská noc.
V roce 1575 proběhla příprava slavnostního pohřbu Maxmiliána I., Při pohřbu propukla panika, že jsou přítomni také protestanti a během několika minut se shromáždění rozprchlo, pak se ale hosté vrátili a pohřeb dokončili.
Zdroj a další informace: http://www.ucseonline.cz/dejepis/ceske-zeme-v-16-stoleti/
Z online katalogu Národní knihovny ČR (https://aleph.nkp.cz/cze/nkc), uvádíme dva záznamy o literatuře, kterou byste mohla využít:
[Č.záznamu: 000605705]
Dějiny [elektronický zdroj] / autoři textu: Pavel Bělina ... [et al.] ; vědecká redakce: Pavel Bělina a Petr Čornej. -- Interaktivní multimédium. -- Praha : Future Media International, c1998. -- 2 elektronické optické disky (CD-ROM) : barev. ; 12 cm.
[Č.záznamu: 001252428]
Dějiny zemí Koruny české. I., Od příchodu Slovanů do roku 1740 / [Petr Čornej ... et al.]. -- 9. vyd.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2003, c1993. -- 315 s. : il., mapy, portréty, faksim. ; 22 cm.
Další internetové odkazy :
http://www.edejiny.cz/udalosti-16stoleti/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9B_Koruny_%C4%8Desk%C3%A9_za_vl%C3%A1dy_prvn%C3%ADch_Habsburk%C5%AF
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bartolom%C4%9Bjsk%C3%A1_noc
http://druidova.mysteria.cz/KELTSKY_ROK/Bartolomej.htm
http://dejepis.info/?t=179
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.11.2014 14:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu