Bartolomějská noc
Text dotazu
Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli by jste mi mohli poslat stručné informace(pouze kdy byla a co bylo hlavním předmětem) o bartolomějské noci předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den, o Bartolomějské noci se také někdy hovoří jako o tzv. "pařížské krvavé svatbě", neboť k události došlo v době sňatku Markéty z Valois, sestry krále Karla IX., s protestantem králem Jindřichem Navarrským. Panovník chtěl tímto sňatkem přispět ke snížení napětí v zemi, dlouhodobě vyvolávaného náboženskými spory. Reakcí bylo rozpoutání masakru protestantů (hugenotů) v noci z 23. na 24. srpna 1572, jeho hlavní iniciátorkou byla královna-matka Kateřina Medicejská. Jen v Paříži, kam se sjeli na Jindřichovu svatbu hugenoti z celé země, bylo povražděno přes 2000 osob včetně jejich vůdce G. de Colignyho. Odhaduje se, že v provinciích tomuto běsnění padlo za oběť na 20 000 lidí. Jindřich Navarrský byl přinucen přijmout katolické náboženství a stal se vězněm dvora. Tento zákeřný útok vyvolal bouřlivý ohlas v celé Evropě: byl sice přivítán papežem a částí katolických dvorů, ale odsuzován nejen protestanty, ale také mnoha příslušníky katolické církve. Jeho cílem bylo zlomit moc hugenotů, ale ve skutečnosti naopak vyvolal jejich nové povstání a prohloubení vnitřní rozpolcenosti Francie.
Více informací můžete nalézt na následujících stránkách:
http://druidova.mysteria.cz/KELTSKY_ROK/Bartolomej.htm
http://www.dejepis.com/index.php?page=000&kap=011&pod=6
http://cs.wikipedia.org/wiki/Bartolom%C4%9Bjsk%C3%A1_noc
Zdroje, ze kterých jsme čerpali informace:
Hroch, Miroslav a kol. Encyklopedie dějin novověku 1492-1815. Praha: Nakladatelství Libri, 2005. ISBN 80-7277-246-5.
Skřivan, Aleš. Lexikon světových dějin 1492-1914. Praha: Nakladatelství Aleš Skřivan, 2002. ISBN 80-86493-06-7.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2007 13:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu