barevná televize
Text dotazu
Dobrý den
Mohu se Vás zeptat na to,kdo a v jakém roce vynalezl barevnou televizi?
Odpověď
Dobrý den,
po předchozích dílčích vynálezech a pokusech se prvním televizním vysílačem stal v roce 1924 ionoskop Američana ruského původu Vladimíra Kosmy Zworykina. Výroba přijatelného obrazu byla zpočátku možná jen za výjimečně dobrých světelných podmínek, tj. ve studiu. Přístroj byl poprvé přestaven v roce 1928 na berlínské výstavě zaměřené na rádiovou a televizní techniku. V roce 1926 v Londýně předvedl Skot John Logie Baird drátový přenos obrazu s použitím přístroje, který k zesílení signálu snímací fotobuňky používal elektronku. První experimentální televizní vysílání společnosti British Broadcasting Corporation proběhlo v roce 1929 za použití Bairdova elektromechanického systému. Vysílalo se na malé obrazovce, jejíž rozměry byly pouhých několik centimetrů a obraz na ní byl silně roztřesený. Americká společnost Radio Corporation of America předvedla v roce 1932 plně elektronkový systém.
John Logie Baird také předvedl 4.2.1938 v londýnském biografu poprvé barevné obrazy přenášené ze studia v Crystal Paláci. Kamera obrovských rozměrů musela být kvůli hluku otáčejícího se zrcadlového kola potažena izolační látkou, aby hluk mechanismů nerušil hlas účinkujících. Obraz byl během každé otáčky kotouče rozložen dvakrát do sto dvaceti svislých řádků. Štěrbiny optického kotouče byly zakryty červenými, modrými a zelenými filtry. Signál pak byl vysílán desetikilowatovým vysílačem anténou na jižní věži Paláce na vlnové délkce 83 cm. V kině probíhal pomocí kotoučů a silné obloukové lampy obrácený postup sestavy obrazu., který mohlo na promítací ploše sledovat až 3000 sedících diváků.
V roce 1954 bylo zahájeno barevné televizní vysílání v USA ve standardu NTSC, v Evropě se barevná televize rozšířila až v roce 1967. Základní princip vycházel z myšlenky J.L.Bairda, který navrhl barevný systé založený na přenosu základních barev - červené, zelené a modré (RGB). Evropané nepoužili americký systém NTSC, ale přišli se dvěma vlastními systémy, francouzským SECAM (Francie a východní Evropa) a německým PAL (Německo, Itálie a další státy).
použitá literatura:
* HOUDEK, František ; TŮMA, Jan. Objevy a vynálezy tisíciletí. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2002. s. 289. ISBN 80-7106-475-0.
* Atlas vědy a techniky. V Praze : Euromedia Group - Knižní klub, 2007. s. V-3. ISBN 978-80-242-1843-4.
* Objevy a vynálezy : světová kronika. Čestlice : Rebo, 2005. s. 308. ISBN 80-7234-410-2.
Obor
Výpočetní technika
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.01.2011 15:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu