Báň
Text dotazu
Dobrý den , zajímalo by mne, jaký význam má slovo BÁŇ ve větě VRTÍ SE JAKO HOLUB NA BÁNI.
Odpověď
Dobrý den,
slovníky uvádějí k pojmu báň více vysvětlení (oblá střecha věže, nebeská báň, baňatý poklop či nádoba, vosí hnízdo, holubník, hlavička dýmky, lázně (rusky), vulgárně vězení či zastávka).
Ve spojení s přirovnáním "vrtí se jako holub na báni" jsme nalezli tato vysvětlení, zajimavé je, že jednotlivé slovníky v tomto přirovnání slovo báň vykládají odlišně:
*  báň = holubník, v tomto smyslu je slovo báň použito i ve spojení Z vašeho hradu udělá kouzelník dnes chaloupku jako holubí báň (Klicpera), Točiti se jako holub na báni.
Slovník spisovného jazyka českého (Příruční slovník jazyka českého)
* báň = kulovitá střecha věže; kupole: zelená b. kostela; příklady užití: šourat se jako na báni (= jít pomalu), vyvést [někoho] na báni (=oklamat); točit se, vrtět se jako holub na báni (=být neklidný, nestálý) (Slovník spisovného jazyka českého)
* báň = klenba oblohy, nebeská klenba; příklady užití: točit se, vrtět se jako holub na báni (=být neklidný, být nestálý) (Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost).
Dva možné výklady tohoto přirovnání uvádí Slovník české frazeologie a idiomatiky: 1. stát někde a otáčet se na místě ze strany na stranu, často ostentativně, sebejistě, zálibně, 2. (zvláště v nezvyklém prostředí) rozpačitě, nejistě, nepokojně, nemotorně a poněkud hloupě se někde vrtět, točit na místě, překážet.
použité zdroje:
https://lexiko.ujc.cas.cz/index.php
https://lexiko.ujc.cas.cz/heslare/
* Příruční slovník jazyka českého. Díl 1. V Praze: Státní nakladatelství, 1935.
* Slovník spisovného jazyka českého. Sv. 1, A-G. Praha: Academia, 1989.
* Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. s. 25. ISBN 80-200-0493-9.
* Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. Praha: Academia, 1983. s. 116.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.05.2012 15:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu