Balzac
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych zjistit, zda jsou nějaké romány z Balzacovy Lidské komedie, které dosud nebyly přeloženy do češtiny. Předem děkuji za informaci.
Odpověď
Vážený pane, Váš dotaz je poměrně náročný a vyžadoval by zpracování celé rešerše, neboť Balzakova Lidská komedie čítá kolem stovky románů, novel a povídek. Existuje
nicméně velmi dobrá a přehledná bibliografie Lidské komedie, která uvádí všechna díla cyklu a u těch přeložených také jejich překlady do slovenštiny a češtiny. Bibliografie vznikla v roce 1989, bylo by tedy třeba u nepřeložených titulů dohledat, zda nebyly přeloženy později. Není to příliš pravděpodobné,protože jde o méně známá Balzakova díla. Údaje o tom byste našel v České národní bibliografii (http://sigma.nkp.cz/F/
<http://sigma.nkp.cz/F/>  - báze ČNB), kromě toho by bylo dobré nahlédnout do naskenovaných katalogů Katif (http://katif.nkp.cz/ <http://katif.nkp.cz/> - Generální katalog II), popř. lístkový katalog v Hale služeb v Klementinu. Národní bibliografie je tvořena na základě povinných výtisků a knihy do r. 1995 nejsou ještě v úplnosti elektronicky zkatalogizovány. Nicméně v elektronické verzi je dnes již velká část knih.
Podle našeho zběžného nahlédnutí vyšlo po roce 1989 jen několik málo Balzakových věcí a vesměs reedice starších překladů.
Bibligrafie:
Honoré de Balzac Ľudská komédia : Bibliografia / Zostavila Ľuba Rusnáková. -- Poprad : Okresná knižnica, 1989. -- 113 s. ; 21 cm (kniha je k dispozici k prezenčnímu studiu v Národní knihovně ČR).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.01.2009 14:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu