Balkánské války 1912 - 1913
Text dotazu
Prosím o informaci týkající se účasti dobrovolníků z K.u.k Monarchie v balkánských válkách 1912 - 1913, konkrétně informace o českých lékařích a zdravotnících v bulharské armádě.
Za ochotu děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k uvedenému tématu jsme ve zdrojích Národní knihovny ČR nalezli pouze dva dokumenty, které by pro Vás mohly být užitečné:
1) RYCHLÍK, Emanuel. Na Černé Hoře a v Srbsku: vojensko-chirurgické zkušenosti z balkánské války 1912-1913. Praha: Unie, 1914.  303 s. : obr.
příl ; 4°.
2) POLÁK, Otto. Dojmy lékaře z balkánské války : [glossy k balkánské válce].
Praha : Otto, [1913]. 47 s. ; 8°. (Lidové rozpravy lékařské ; č. 116).
Bibliografické záznamy obou publikací jsou k dispozici v elektronickém katalog NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc), nicméně jejich součástí je pouze signatura Národního konzervačního fondu, který se běžně nepůjčuje.
Pokud byste měl zájem o vypůjčení dokumentů v NK ČR, pro vyhledání dalších signatur je třeba využít naskenované lístkové katalogy Katif (http://katif.nkp.cz), které nabízejí další exempláře s možností prezenční výpůjčky do studovny. Na hlavní stránce katalogů Katif v záložce Katalogy zvolte Generální katalog I, u prvního dokumentu dále skříň Roub - Schaee, zásuvku Rozn-Rudf a číslo záznamu 151 (signatura 54 E 2429). Odkaz Objednat titul umožňuje ihned zadat požadavek na výpůjčku do studovny, objednávkový formulář je nutné vyplnit podle názvu edice, svazek vyšel v edici Lidové rozpravy lékařské, číslo 116 (záznam se skládá z několika katalogizačních lístků, na kterých je možné nalézt rozpis jednotlivých čísel, pohyb mezi lístky umožňují šipky pod odkazem Kontakt v horní liště). Při zadání Vaší e-mailové adresy do objednávky budete bezprostředně informován o stavu jejího vyřízení. Pro zadání objednávky není nutné být registrovaným uživatelem NK ČR, při vyzvednutí dokumentu ve studovně je však již nezbytné předložit službě čtenářský průkaz NK ČR.
Druhý dokument naleznete obdobným způsobem opět v Generálním katalogu I, skříni Roub - Schaee, zásuvce Ruži-Rž, čísla záznamů 669-671. Svazek je opět
možné v případě zájmu objednat pomocí odkazu Objednat titul.
Pro vyhledávání jsme dále využili i další zdroje, následující záznamy jsme nalezli v katalogu Slovanské knihovny NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=slov_titul_cz.htm, katalog:
http://aleph.nkp.cz/cze/slk), pro vypůjčení těchto dokumentů (signatury naleznete v elekronickém katalogu pod ikonou Exempláře s možností zadání online objednávky) je však nutné mít čtenářský průkaz přímo Slovanské knihovny, bližší informace o registraci jsou k dispozici na výše uvedených webových stránkách.
TROŠEV, Konstantin. Čeští lékaři v Bulharsku v době balkánských válek
(1912-1913) = Češki lekari v Bălgarija prez balkanskite vojni (1912-1913).
Praha : Univerzita Karlova, 1984.  232 s., [36] s. obr. příl. : faksimile ;
25 cm. Souběžný český a bulharský text
* lékaři -- Česko -- 1912-1913 * lékaři -- Bulharsko -- 1912-1913 * balkánské války, 1912-1913
Makedono-odrinskoto opălčenie 1912-1913 g. : ličen săstav po dokumenti na Direkcija "Centralen voenen archiv". -- Vtoro izdanie. -- Sofija : Glavno upravlenie na archivite pri ministerskija săvet, 2007. -- 895 s. ; 25 cm. -- (Archivni spravočnici ; 9). ISBN 978-954-9800-52-4.
* dobrovolníci -- Bulharsko -- 1912-1913 * balkánské války, 1912-1913 * soupisy * dokumenty
Příspěvek ve sborníku relevantní k tématu nabízí také bibliografická databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz):
TITZL, B[oris] : Mise prof. MUDr. Rudolfa Jedličky na Balkáně (1912-1913).
In: Mezinárodní sympozium k dějinám medicíny, farmacie a veterinární medicíny (5.). Hradec Králové, Vojenská lékařská akademie J. E. Purkyně 2001, s. 105.
1912-1913; válka balkánská; lékaři; nemocnice vojenské; Jedlička Rudolf [1869-1926];
A dva články rovněž odborná lékařská bibliografie Bibliographia Medica Čechoslovaca, kterou spravuje Národní lékařská knihovna
(http://195.113.87.237/bmc):
HLAVA, Antonín. Bedřich Honzák v balkánských válkách (1912, 1913). In Scan :
časopis Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty UK v Hradci Králové , Roč. 10, č. 1 (2000), s. 16-18.
KÁŠ, Svatopluk. Čeští lékaři v balkánských válkách 1912-1913. In Praktický lékař : časopis pro další vzdělávání lékařů , Roč. 86, č. 3 (2006), s.
176-179.
Podrobnější informace a případně další vhodné prameny by Vám mohli doporučit také kolegové z Knihovny Vojenského historického ústavu (http://www.vhu.cz/cs/stranka/knihovna---rhf/).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.11.2010 14:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu