Badatelé, archeologové a vědci, kteří zkoumali oblast Úrodného půlměsíce.
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na významné badatele, archeology a vědce, kteří zkoumali oblast Úrodného půlměsíce a něco zajímavého a velkého našli. Předem vám děkuji za odpovědˇ.
Odpověď
Dobrý den,
nejvýznamnější archeology Předního východu představuje nově vydaná  kniha:
* CHARVÁT, Petr. Archeologie na Blízkém východě: první dvě století. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2015. iii, 196 stran. ISBN 978-80-7290-830-1.
V této oblasti ke konci 19. a počátkem 20. století působily především německé, anglické a francouzské archeologické týmy. Některé významné objevy jsou proto uloženy ve sbírkách níže uvedených evropských muzeí:
* Pergamon museum  Berlin: http://www.smb.museum/en/museums-and-institutions/pergamonmuseum/exhibitions/exhibition-detail/vorderasiatisches-museum-im-pergamonmuseum.html
* British Museum: http://www.britishmuseum.org/
* Louvre: http://www.louvre.fr/en
Další doporučená literatura:
* MILLARD, A. R. Objevy z biblických časů: archeologické nálezy vrhají nové světlo na poselství Bible. Překlad Ladislav Šenkyřík. Vyd. 1. V Praze: Euromedia Group - Knižní klub, 2000. 352 s. ISBN 80-242-0167-4.
* RIZZA, Alfredo. Asyřané a Babyloňané: poklady starobylých civilizací. V Praze: Euromedia Group - Knižní klub, 2007. 207 s. Poklady starobylých civilizací. Universum. ISBN 978-80-242-1893-9.
* REEVES, C. N. Starověký Egypt: kronika velkých objevů. Vyd. 1. Praha: Academia, 2006. 255 s. ISBN 80-200-1418-7.
* TICHÝ, Radomír. Dějiny starověku pro učitele dějepisu I: Egypt a Přední východ. Hradec Králové: Gaudeamus, 2005. 103 s. ISBN 80-7041-427-8.
* GARBINI, Giovanni. Starověké kultury Předního východu. Praha: Artia, 1971. 190 s. Umění světa.
* PROSECKÝ, Jiří a kol. Encyklopedie starověkého Předního východu. 1. vyd. Praha: Libri, 1999. 447 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-85983-58-3.
Vhodnou literaturu k tématu můžete dohledat dále v Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=nkc , Souborném katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skc , Jednotné informační bráně: http://www.jib.cz/  či v dalších katalozích a databázích knihoven.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.10.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu