Badatelé, archeologové a vědci a jejich nálezy v oblasti Úrodného půlměsíce.
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na významné badatele, archeology a vědce, kteří zkoumali oblast Úrodného půlměsíce a něco zajímavého a velkého našli. Předem vám děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
zadání Vašeho dotazu je velmi široké, neuvádíte například, zda chcete pouze české archeology nebo o které konkrétní období se zajímáte. Také není jasné, zda se zajímáte také o objevy z jiných vědních oborů, například z oblasti biologie, nebo chcete pouze archeologické nálezy. Níže uvádíme některá jména archeologů, kteří ve Vámi uvedené oblasti učinili nějaký objev. Podle hesla na Wikipedii (https://en.wikipedia.org/wiki/Fertile_Crescent) patří dnes do oblasti tzv. Úrodného půlměsíce tyto země: Irák, Kuvajt, Sýrie, Libanon, Jordánsko, Izrael, Palestina, Kypr, Egypt a některé části Íránu a Turecka. Bohužel není v možnostech služby Ptejte se knihovny vyhledat veškeré výzkumy a případné nálezy v takto široké oblasti. Dále tedy uvádíme zdroje, kde je možné dočíst se o archeologických výzkumech v dané oblasti více.
Pokud budete chtít více informací, specifikujte, prosíme, svůj dotaz nebo se obraťte na poskytovatele rešeršních služeb. Zde jsou kontakty na Oddělení rešeršních a referenčních služeb KNAV: http://www.lib.cas.cz/sluzby/reserse/.
Případně také můžete kontaktovat Knihovnu Archeologického ústavu AV ČR (http://www.arup.cas.cz/?cat=52)
Irák
• Leonard Woolley (1922-1934) – starověké město Ur
• Robert Koldewey – stratigrafické aspekty architektonických pozůstatků města Babylon
• Austin Henry Layard (1817-1894) – jeden z prvních archeologů, kteří zkoumali paláce Aššurnasirpala II. v Chorsábádu
Sýrie
Egypt
• Howard Carter – objev Tutanchamonovy hrobky
• Auguste Mariette – hrobky a nápisy v Sakkáře
• Jean-Philippe Lauer (1902-2001) – výzkum stupňovité pyramidy v Sakkáře
• Émile Amélineau – objev prvních hrobek králů v Abydosu
• George Reisner – objev hrobní komory Cheopsovy matky Hetefery
• Ernesto Schiaparelli – objev a výzkum Deir el-Medíny
Archeologické časopisy:
http://www.archeologienadosah.cz/ze-sveta/internetove-casopisy
Zdroje ke klasické archeologii:
http://ukar.ff.cuni.cz/node/284
Informace o konkrétních nálezech a výzkumech jsme čerpali také z této publikace:
AJORLOO, Bahram. Archeologie: nejvýznamnější naleziště a kulturní poklady světa. Vyd. 1. Přeložil Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2009, 400 s. ISBN 978-80-7321-434-0.
Seznam archeologů na Wikipedii:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_archaeologists
Použité zdroje
AJORLOO, Bahram. Archeologie: nejvýznamnější naleziště a kulturní poklady světa. Vyd. 1. Přeložil Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2009, 400 s. ISBN 978-80-7321-434-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
29.10.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu