Vydání Babičky z válečných let
Text dotazu
Vážení kolegové, mám zde vydání Babičky z válečných let - alespoň tedy podle souborného katalogu. 159 stran, poslední nečíslovaná, avšak místo čísla stránky je tam 23193. A pod textem olistěná větvička přeložená jedním dlouhým tenkým listem.
Podle SK to může být 13.-15. vydání z let 1940, 1941 anebo 1944.
Nic dalšího není - titulní list, impresum... Obyč poloplátěná vazba
Dedikace paní Eleonoře Kounicové ovšem nechybí.
Pokud to nezjistíte, nic se nestane, evidentně je to z let válečných.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Ve snaze nalézt odpověď na Váš zajímavý dotaz jsme možnou odpověď konzultovali s dalšími zkušenými pracovníky a odborníky v oboru knihovnictví. Odpověď sice není jednoznačná, ale nabízí nejvíce pravděpodobné vysvětlení.
Souborný katalog ČR eviduje pět vydání Babičky v Nakladatelství Zápotočný a spol. – z let 1935, 1937, 1940, 1941 a 1944:
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000686114&local_base=SKC
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008319119&local_base=SKC
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000661807&local_base=SKC
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000633022&local_base=SKC
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000818074&local_base=SKC
Vydání z roku 1935 je označeno jako desáté v poradí. Důvodem je zřejmě skutečnost, že J. Zápotočný převzal v roce 1934 nakladatelství od B. Kočího a nadvázal na předchozí vydání, kterých u Kočího do té doby vyšlo devět. V záznamech Souborného katalogu chybí jedenácté vydání, které ale bibliografie vydání Babičky uvádí jako vydané v roce 1936.
Nahlédli jsme do všech nám dostupných vydání, a kromě patnáctého vydání z roku 1944 se zmíněný číselný zápis na poslední straně vyskytuje ve všech z nich. V pořadí desáté, dvanácté, třinácté a čtrnácté vydání jde o čísla: 21717, 24888, 28762, 29093. Jelikož se čísla v jednotlivých vydáních (včetně Vašeho) ukázala být rozdílná, nejprve jsme uvažovali nad hypotézou, zda si nakladatel neoznačoval každý vydaný exemplář pořadovým číslem. Avšak následně jsme zjistili, že u vydání, z nichž máme dva exempláře, je toto číslo stejné, což tuto hypotézu nepotvrdilo.
Tato čísla byla ve vydáních uvedena s největší pravděpodobností kvůli tomu, aby se z nich dal odvodit počet vydaných exemplářů – náklad – jednotlivých vydání. Jedná se o velmi ojedinělý jev inspirovaný prostředím německých nakladatelů, kdy se výše nákladu vydání neuváděla jednoznačným číslem, ale náklad se od prvního vydání v dalších následujících načítal. To znamená, že pokud byl například náklad druhého vydání nějakého titulu označen jako 6 – 10 tisíc, bylo možné odvodit, že první vydání vyšlo v nákladu 5 999 exemplářů.
Nakladatelství Zápotocký a spol. označilo desáté vydání z roku 1935 číslem 21717, což znamená, že pravděpodobně navázalo na výši již dosud vyprodukovaných nákladů (ještě pod hlavičkou B. Kočího). Číslo se u každého dalšího vydání zvyšovalo. Jelikož Váš výtisk má číslo 23193, které se ve výtiscích dostupných u nás nevyskytuje a zároveň aritmeticky zapadá do „mezery“ vydání, lze předpokládat, že Váš výtisk je exemplářem z jedenáctého vydání z roku 1936.
Pokud se tedy budeme spoléhat na toto vysvětlení a podíváme se na matematické rozdíly mezi čísly v jednotlivých vydáních, znamenalo by to, že jedenácté vydání vyšlo v nákladu 1476 exemplářů, dvanácté v nákladu 1695, třinácté v nákladu 3874 a čtrnácté v nákladu jen 331. V patnáctém vydání se již číslo neuvádí. Náklad čtrnáctého vydání se mohl tak výrazně snížit kvůli tomu, že titul Babička byl do té doby v edičním plánu nakladatelství poměrně často, ale zároveň šlo o válečné roky bez dostatku papíru a dalších komodit. Patnácté vydání možná plánovali jako poslední a z toho důvodu číslo do vydání již neuvedli.
Nemůžeme říci, že naše vysvětlení tohoto „číselného jevu“ je neprůstřelné a jednoznačné, ale ve snaze o co největší relevanci jsme se snažili poskytnout Vám zdůvodnění, které pokládáme za nejvíce pravděpodobné. Děkujeme Vám za položení zajímavého dotazu, díky kterému jsme si mohli rozšířit naše knihovnické obzory.
Použité zdroje
- VOIT, Petr. Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století : papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod. Praha: Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2008. sv. 1, s. 614. ISBN 978-80-7277-390-9.
- KUNCOVÁ, Julie, ed. Soupis knižních vydání "Babičky" Boženy Němcové a literatury o ní. V Praze: Národní knihovna, 1955. 31 s. Bibliografický katalog ČSR. České knihy; 1955, zvl. seš. 2.
- LAISKE, Miroslav. Bibliografie Boženy Němcové: Soupis jejího díla a lit. o něm. 1. vyd. Praha: SPN, 1962. 484, [2] s. Edice St. věd. knihoven. Edice Nár. knihovny v Praze; Sv. 13.
- https://www.slovnik-nakladatelstvi.cz/[…]/jos-b-zapotocny.html
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.09.2023 15:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu