Babička od Boženy Němcové - v jaké době se odehrává děj tohoto díla
Text dotazu
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat v jaké době se odehrává děj v díle Babička od Boženy Němcové. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v díle Boženy Němcové "Babička" vzpomíná Božena Němcová v idealizované podobě na své mládí. Děj se tedy odehrává v první polovině 19. století s tím, že některé vzpomínky babičky odkazují na konec 18. století (např. její vzpomínka na Josefa II. apod. ).
Text knihy Babička naleznete na stránkách Městské knihovny v Praze: http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/bozena-nemcova/
V podobě mp3 knihu nabízí Čtenářský deník do ucha Českého rozhlasu: http://www.rozhlas.cz/ctenarskydenik/autori/_zprava/nemcova-bozena--935856
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.12.2013 16:30
Anonymus píše:
Pondělí 12.02.2018 18:37
Dobrý den chtěl bych se zeptat kde se děj odehrává
PSK - admin píše:
Středa 14.02.2018 14:48
Dobrý den,
děj románu Boženy Němcové Babička se odehrává ve východních Čechách na Náchodsku v Babiččině údolí a na Ratibořickém zámku.
Jedná se o údolí Úpy severně od České Skalice, poblíž zámku v Ratibořicích - ve kterém je dnes umístěno muzeum Boženy Němcové. Tuto krajinu Babiččiným údolím nazval poprvé roku 1878 spisovatel Otakar Jedlička působící ve Smiřicích jako lékař.
K nejnavštěvovanějším místům údolí patří Staré bělidlo, domek čp. 7 u Viktorčina splavu. Zde prožila Božena Němcová roku 1844 prázdniny se svými dětmi, a v povídce Babička sem přenesla své vzpomínky z dětství, které prožila se svou babičkou Marií Magdalenou Novotnou na starém panském bělidle pod zámkem v nedalekých Ratibořicích.
http://www.ratiborice-babiccinoudoli.cz/[…]/
https://cs.wikipedia.org/[…]/Babi%C4%8D%C4%8Dino_%C3%BAdol%C3%AD
http://www.ratiborice-babiccinoudoli.cz/babicka/
Pavel Pokorný píše:
Úterý 07.06.2022 15:34
Jak se uvádí výše, v knize Babička není žádný rok, z kterého by se dalo poznat, kdy se měl děj Babičky odehrávat. Pak tvrdit, že Babičce mělo být 55 let při příjezdu na staré Bělidlo je nesmysl. 55 let bylo při příjezdu skutečné babičky Boženy Němcové, ale Božena Němcová mohla literárně zkreslit její vzhled, jako zkreslila její úmrtí a bydlení. Babičku popsala jako starší možná proto, že v té době babičky tak vypadaly, že takovou babičku si přála, a možná aby i zdůvodnila, proč Babička v 55 letech již nepracovala a nechávala se živit dcerami.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu