Babička - nakladatelství Jan Kobes v Praze
Text dotazu
Dobrý den, ve své sbírce jsem našla knihu Babička z nakladatelsví Jan Kobes v Praze, nikde bohužel nemohu dohledat rok vydání (v knize uveden není) a ani zmínku o tom, že by toto nakladatelství babičku vůbec vydalo. Je možné zjistit o této knize něco víc? Moc děkuji za info.
Odpověď
Dobrý den,
prohledali jsme katalog Národní knihovny i Souborný katalog ČR a Babičku vydanou nakladatelem Janem Kobesem jsme nenašli. Jan Kobes vydával knihy v Praze a v Plzni ve 30. a 40. letech 20. století. Neúspěšně jsme prohledali také knihu KUNCOVÁ, Julie, ed. Soupis knižních vydání "Babičky" Boženy Němcové a literatury o ní. V Praze: Národní knihovna, 1955. 31 s. Bibliografický katalog ČSR. České knihy; 1955, zvl. seš. 2 a LAISKE, Miroslav. Bibliografie Boženy Němcové: Soupis jejího díla a lit. o něm. 1. vyd. Praha: SPN, 1962. 484, [2] s. Edice St. věd. knihoven. Edice Nár. knihovny v Praze; Sv. 13. O knize není zmínka ani v českých novinách v digitální knihovně Kramerius.
Babičku často vydávalo nakladatelství I. L. Kober v Praze od roku 1869 až do 40. let 20. století.
Zdroje:
https://aleph.nkp.cz/F/P68FQLFERVKAIGN3N4VJY8193GICPPJY6NY4EQ36292K64XH9L-02134?func=file&file_name=find-b
https://aleph.nkp.cz/F/P68FQLFERVKAIGN3N4VJY8193GICPPJY6NY4EQ36292K64XH9L-08717?func=file&file_name=find-b&local_base=SKC
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do
http://kramerius4.nkp.cz/search/
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.02.2018 08:00
Michal Kohoutek píše:
Úterý 03.05.2022 09:55
Dobrý den, mám tuto knihu také a rád bych se dozvěděl více. Nějaké nové informace o této knize? Například kdy byla vydána?
Děkuji, Kohoutek
PSK - admin píše:
Úterý 03.05.2022 15:03
Dobrý den,
podle informací, které jsme nalezli v online bibliografii Boženy Němcové (http://comenius-bibl.wz.cz/Nemcova.html), byla tato knížka vydána nakladatelstvím Jan Kobes kolem roku 1940. V témže roce vydalo toto nakladatelství i knížku Divá Bára.
Babička. Ilustrace a obálka M. Mariquita. Praha, Jan Kobes [1940], 24,5 x 17 cm, 236 str.
Mir. Mariquita (vl. jm. Myroslav Hryhorijiv) (1911—2000), ukrajinský ilustrátor.
¶ Laiske –. ♦ Kuncová –. ♦ Počta 266.
Údaje o tomto vydáni byly převzaty ze seznamu vydání Babičky B. Němcové z let 1855-2008 od autora Josefa Počty.
Počta, Josef: Babička B. Němcové 370x a pokaždé jinak, seznam vydání z let 1855—2008. Seznam je určen k potřebě sběratelů. 2. doplněné vydání. Antikvariát Josef Počta. Praha 2010, 129 + (1) str.
Tuto bibliografii jsme v novějším vydání z roku 2020 nelezli v Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR.
POČTA, Josef. Babička B. Němcové: 388x a pokaždé jinak: seznam vydání z let 1855-2020. 4. přepracované a doplněné vydání. Praha: Josef Počta, 2020. 139 stran. Zajímavosti o knihách; 2. (https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]09239619&local_base=SKC)
Dále jsme našli 2 vydání Babičky, která byla vytištěna v tiskárnách J. Kobes:
Babička. Obrazy venkovského života. Ilustr. Mirko Čermák. Praha, Karel Hloušek (typ. Jan Kobes) 1940, 24,5 x 19 cm, 206 str.
Pět ilustrací v textu.
¶ Laiske 869: 219. vydání. ♦ Kuncová 189. ♦ Počta 237: Tisk J. Kobes a synové; 238: Tisk F. Rebec.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00807470&local_base=NKC ]
https://www.obalkyknih.cz/view?nbn=cnb000807470
Babička. Obrazy venkovského života. Ilustr. V. Klimánek. Praha, Gustav Petrů (typ. J. Kobes a synové) 1940, 21 x 13 cm, 248 str.
17 ilustrací v textu.
¶ Laiske 879: 229. vydání. ♦ Kuncová 198. ♦ Počta 250.
[ https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00756346&local_base=NKC ]
Vaše vydání určíte nejlépe podle ilustrátora. Ilustrace pravděpodobného ilustrátora Vašeho vydání M. Mariquity (https://aleph.nkp.cz/F/?fun[…]00522442&local_base=AUT) naleznete např. zde:
https://www.obalkyknih.cz/view?nbn=cnb000806232
https://www.obalkyknih.cz/view?oclc=(OCoLC)85685219&nbn=cnb000762436
https://www.obalkyknih.cz/view?oclc=(OCoLC)85670808&nbn=cnb000760087
Zdroj: http://comenius-bibl.wz.cz/Nemcova.html
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu