Babice
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o informaci, kde by se daly najít informace o historii Babic u Říčan. Dále prosím o zprávu, v kterém díle Soupis poddaných podle víry se Babice nacházejí. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Obec Babice se rozkládá v okrese Praha-východ, zhruba 5 kilometrů od města Říčany. Nachází se zde známá soukromá škola Gymnázium Open Gate. Ves zabírá katastrální plochu čítající 556 hektarů. Žije zde asi 700 stálých obyvatel.
Od roku 1312 až do husitské revoluce byli pány Uhříněvsi a tedy i Babic johanité. První písemná zmínka o této vsi však pochází až z roku 1381.Ve 20. letech 20. století se Babice staly vyhledávanou rekreační oblastí pražské buržoazie.
(zdroj: ŠEVČÍKOVÁ, Veronika, ed. a KOVÁŘOVÁ, Lenka, ed. Česká republika: města a obce České republiky: tradice, historie, památky, turistika, současnost. 1. vyd. Rožnov pod Radhoštěm: Proxima Bohemia, 2013. 1432 s. ISBN 978-80-905393-0-3., str. 1081)
Podrobnější přehled historie obce nabízejí stránky Babic: https://babiceurican.cz/historie-obce/
Do Soupisu poddaných podle víry z roku 1651 nebyla obec, jak se zdá, zapsána. Soupis poddaných pro Kouřimsko uvádí pouze městys Říčany a některé další obce, Babice ovšem mezi nimi nejsou - viz: https://www.nacr.cz/wp-content/uploads/2017/09/Kourimsko_cele_H_zamceno.pdf
V době sepsání Berní ruly z roku 1653 jsou zde uvedeni tři majitelé domků či živností:
"Ves Babice
Zahradníci
Burián Kostelecký ..... 6 rolí půdy - na zimu osévá 3 role - na jaro 1 roli, chová 2 potahy, 4 krávy, 4 jalovice Jan Křáp .... 6 rolí půdy - na zimu osévá 10 rolí - na jaro 9 rolí, chová 2 krávy, 1 jalovici Václav Žampach .... 6 rolí půdy - na zimu osévá 4 role - na jaro 1 roli, chová 2 krávy, 1 jalovici Stavení rozbořený a pustý
sedlský:
Babkovský .... 50 -           - - -
Bartonovský ... 40 -         - - -
Hešákovský .... 40 -         - - -"
(HAASOVÁ, Marie, ed. Berní rula. 18, Kraj Kouřimský. Díl I. 1. vyd. V Praze: Státní pedagogické nakladatelství, 1952. 480 s., [1] l. obr. příl. str. 400)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.11.2018 14:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu