B. Němcová: Babička
Text dotazu
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kdo nakreslil třetí vydaní babičky?
Odpověď
Dobrý den, máte zřejmě na mysli Babičku od Boženy Němcové a kdo ilustroval její třetí vydání. Tedy: Babička vyšla ve více než 300 vydáních. První z nich je z r. 1855, třetí podle bibliografie Boženy Němcové z r. 1869. Potíž je také s pořadím vydání, protože nakladatelé je někdy neuváděli přesně. Podle bibliografie není toto vydání ilustrované; objednáme je nicméně ze skladu a pokud něco dodatečně zjistíme, dáme vám vědět. Pokud by vám šlo o grafickou úpravu, v knihách její autor v minulosti uváděn nebyl. První vydání Babičky, které bylo ilustrované, je podle bibliografie z r.
1888 (celkem 18. vydání), a ilustroval je J. Vilím. (viz http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/babicka-bozeny-nemcove/).
O tom, jak vypadala starší vydání Babičky, si můžete udělat obrázek podle vydání z r. 1870 v Sebraných spisech B. Němcové (celkem 7. vydání). dostupné je volně na internetu zde: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9770592.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2009 12:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu